Kategorie
 
 
 
 
 

Recenze kuše Steambow AR-6 Stinger II - Tactical

Pátek, 28 dubna 2023
Recenze kuše Steambow AR-6 Stinger II - Tactical

V tomto blogu se budeme věnovat detailně recenzi opakovací pistolové kuše rakouské značky Steambow. Tento speciální model pistolové kuše je pokračováním jejího předchůdce s názvem AR-6 Stinger. Z názvu vyplývá, že je to žihadlo. A dokáže mnohem víc než jen štípat! Druhý model nese název AR-6 Stinger II - Tactical. A o tomto modelu si řekneme více v tomto článku.

Proč je kuše Steambow AR-6 Stinger II - Tactical tak populární?

Rakouský výrobce Steambow s ní vyšel na trh v polovině roku 2021. Okamžitě vyprodal první větší dodávky a kuše si získala nadšence po celém světě. Není se čemu divit. Svou konstrukcí a rychlým cyklem střelby díky zásobníku její popularita rychle vzrostla. Už z názvu je jasné, že zásobník má kapacitu 6 šípů. Je dimenzován na běžnou velikost pistolových šípů o délce 6,3“. Takové šipky jsou standardizovány pro většinu pistolových kuší. Steambow však používá šipky o něco těžší a to s váhou šípu cca 12 g.

Běžné duralové šipky jiných výrobců do pistolových kuší ve stejné délce mají hmotnost cca 7g. A je to kvůli kinetické energii ramen, aby při například upravené verzi nedošlo k podstřelení šípu nebo výstřelu naprázdno. Samozřejmě úmyslem výrobce těžšího šípu bylo i zvýšení palebné síly a dopadové síly střely. Čím těžší šíp, tím účinnější zásah na terč a lepší balistika střely (šíp drží dráhu letu) v závislosti na výkonu zbraně. Nyní se podíváme blíže na funkční vlastnosti a technické parametry kuše AR-6 Stinger II.

Celá zbraň je extrémně lehká, její váha je jen 1,16 kg což ji řadí mezi nejlehčí pistolové kuše. Ta hmotnost je úžasná v kombinaci s vyváženými ovládacími prvky máte pocit jako by ji vyrobili přímo pro Vás. Je vyrobena z kvalitního, lehkého a nárazu vzdorného polymeru. Navíc je UV rezistentní. Ergonomie rukojeti je detailně pogumovaná a tvarovaná. Neklouže a právě tam získáváte pocit dokonalého úchopu a jistoty. Je to i proto, že její zadní část je z polymeru a efektivně drážkovaná. Pro ideální držení takové zbraně je v balení přední rukojeť, která se instaluje na Picatinny lištu 21,2 mm.

Podíváme-li se na celkový design kuše AR-6 Stinger II, neobejdeme zadní pažbu. Tato pažba má funkci napínání. Pomocí intuitivně uložené pojistky ji odemknete a její zalomením napnete tětivu. Zadní pažba používá Mil-spec tubu a její operní část je standardně výsuvná. Délka kuše v základním stavu je 55,63 cm. S vysunutou pažbou na maximum je to 63,25 cm. Celková výška kuše je 21,85 cm.

Výkon kuše Steambow AR-6 Stinger II - Tactical

V první řadě musíme uvést, že výrobce použil úplně jiný materiál na výrobu ramen a to kompozit sklo-karbonu. Napínací síla ramen je tím pádem nižší, ale díky použitému materiálu vydá více kinetické energie až 18 J (13,5 ft-lbs). Rychlost vystřeleného šípu je 190 fps - 58 m/s. Musíte si však uvědomit, že použitý šíp je téměř 2x těžší než běžné duralové šípy udávané výkony kuší jiných výrobců. Tedy s použitím běžně dostupného duralového šípu je výkon mnohem vyšší. Zásobník je vyroben také z polymeru a navíc s otvorem pro indikaci nabití. Přes boční průzor vidíte, jestli je v zásobníku ještě šíp. Kuše je definitivně nebezpečná na min. vzdálenost 30 metrů. Navíc Steambow nabízí různé lovecké šípy s hroty, vhodné pro střelbu se zásobníkem.

Její míření je zvláštní a multifunkční. K dispozici máme pevná mířidla, která jsou osazena na zásobníku. Přední muška je z optického vlákna a soustřeďuje světlo z okolního prostoru, jako by svítila. Zadní mířidla jsou současně pojistkou pro otevírací okénko zásobníku. Zásobník má v přední části slot pro speciální laserová mířidla značky Steambow. Tato mířidla byla vyrobena pro tuto sérii kuší přímo od Steambow a doslova se uchytila. Nastavení je jednoduché, korekcí malých šroubů na vrchu laseru. Laserové míření je excelentní a originální umístění zvyšuje přesnost míření. Takový výrobní slot použil i výrobce Ek-Archery pro svou verzi zásobníku opakovací kuše ADDER 2.0. Třetí možností míření s touto kuší je kolimátor nebo optika, kterou umíte upevnit na montážní lištu Picatinny na vrchu zásobníku.

Vychytávka v podobě rychlonabíječe šípů

Velmi dobrou vychytávkou, kterou zavedl Steambow je rychlonabíječ šípů. Jediné minus je jeho kapacita, která není totožná s kapacitou zásobníku. Rychlonabíječ pojme 5 šípů. Je to jednoduchý držák šípů, pomocí kterého nabijete zásobník ve zlomku vteřiny.

Kuše AR-6 Stinger II Tactical nemá pojistku proti výstřelu. Úmyslem výrobce bylo zefektivnit cyklus střelby a zrychlit co nejvíce tento proces. Myslím, že zkušenému střelci pojistku až tak netřeba a dá se na to zvyknout. Podstatou je opravdu využít zbraň rychle a efektivně. Odpor spouště je dostatečně tvrdý na to, abyste nevystřelili „nechtěně“. Co je obrovským pozitivem, je vývoj rakouské značky. Nabízí možnost výměny lučiště za silnější například s označením Survival PRO, kde je napínací síla až 90 liber. Dokonce je k dispozici i slabší lučiště CQ-kompakt o síle 30 liber.

Výrobce nabízí také montážní hlavu pro rychloupínání ramen. Následně nepotřebujete žádné nářadí pro výměnu lučiště například někde v terénu. Co také stojí za zmínku jsou další úpravy celkového designu a způsobu napínání. Máme dostupné sety, pomocí kterých zcela změníte model kuše AR-6 Stinger. Například z taktického modelu AR-6 Stinger umíte udělat kompaktní verzi a zase naopak. K dispozici je i sklopná verze pažby, kovový zásobník, ještě těžší duralové šipky, držáky, originál svítidla a jiné.

Osobní názor na kuši Steambow AR-6 Stinger II - Tactical

Je to hybridní zbraň něco mezi pistolí a kuší. Použité materiály jsou vysoce kvalitní a inovativní. Celková hmotnost zbraně je neskutečně lehká, ale pořád dost na pevné manévrování, napsal bych až na hranici možností. Nastavitelná pažba a její funkce napínání kuše je dokonale sladěná myšlenka vývojáře přetavená v účinný mechanismus. Design přeplněný funkčními taktickými prvky a na první, druhý a třetí pohled si nebudete myslet, že jde o kuši. Po chvíli používání si řeknete, že tomuto už asi víc nic nechybí. Také jsem měl ten pocit, ale výrobce přišel opět s novým nápadem. Máme se na co těšit!

 
avatar
Franciszek Węglarz

Ok.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze