Kategorie
 
 
 
 
 

Vybíráme kuši

Středa, 27 května 2020
Vybíráme kuši

Zvažujete koupi kuše, ale nevíte jak si správně vybrat? Čtěte dál a my Vám poradíme!

Předpokládá se, že tato mechanická zbraň, původně vynalezena jako bojová zbraň, je vynálezem Číny, kde se začala objevovat v 5. století p. n. l. V Evropě se kuše vyskytla přibližně v 5. až 4. století p. n. l, a to v řeckých městských státech. Podobně jako luk, i tato válečná zbraň byla od 15. století postupně vytlačena palnými zbraněmi.

Kuše má v současnosti zejména sportovní a lovecké využití, i když ne každá země dovoluje používat její použití i na samotný lov.

Jak funguje kuše?

Kuše využívá princip fungování luku, který je umístěn na těle podobnému tomu z pistole nebo pušky. Tělo je vyrobeno většinou ze dřeva, tvrdého plastu, sklolaminátu či z kovu. Kuše, na rozdíl od luku, využívá zpravidla kratší šípy. Dalším rozdílem mezi těmito dvěma mechanickými zbraněmi je napínací síla, která se při kuší může vyšplhat až na 200 liber. Takto silné zbraně již nelze natahovat holýma rukama a natahují se pomocí napínacích lan nebo navijáků. Čas natažení bývá tedy zpravidla delší, než je tomu u luku. Ty nejvýkonnější mají mnohem větší průraznost a dostřel šípu.

Každý luk či kuše s napínací silou větší než 33.7 liber (150 N) je na Slovensku již volno-prodejní zbraní kategorie D od 18 let a není tedy hračkou. Také nezapomínejte ani na to, že s takto silnými zbraněmi N byste měli střílet pouze na schválených a bezpečných střelnicích.

Podle Zákona č. 274/2009 Z.z. o myslivosti je v Slovenské republice zakázáno lovit zvěř kuší bez ohledu na to, zda jste či nejste myslivec.

Krátké kuše

Krátké kuše se označují také jako pistolové, protože jejich rám a rozměr připomíná pistole. Nabíjejí se obvykle přímo tažným napínacím mechanismem nebo zalamovacím mechanismem, který se nazývá COBRA. Napínací síla pistolových kuší bývá v rozmezí od cca 50 liber až do cca 130 liber. Napínací systém může být podobně jako u luku buď reflexní nebo kladkový. Na některé modely je možné nainstalovat i doplňkové taktické příslušenství, mezi které patří kolimátor, taktická svítilna a mnohé další. Přednostmi menších kuší jsou jejich kompaktní a skladné rozměry, levnější náhradní šípy, nižší hmotnost a rychlejší nabíjení šípů.

Krátká kuše bude dobrou volbou v případě, že máte na střílení omezené prostory. Účinný dostřel na terč v případě kuší s napínací silou 50-80 liber je okolo 25 m, v případě kuší s napínací silou 90-130 liber je to přibližně 40 m. Oblíbenými a ověřenými modely do 80 liber jsou například kuše Alligator a Hori Zone Redback, z těch výkonnějších jsou to kuše Cobra R9 a Cobra RX. Koncem roku 2019 vyšla zajímavá novinka s názvem Cobra ADDER od společnosti EK ARCHERY se zásobníkem a napínací silou až 130 liber.

Dlouhé kuše

Dlouhé kuše svými rozměry a tvarem připomínají pušky. K nabíjení je již většinou třeba použít napínací lana nebo navijáky. S tím souvisí jejich napínací síla, která začíná od 150 liber. Napínací systém může být také buď reflexní nebo kladkový, přičemž kladkový systém dodává šípu větší rychlost a dostřel. Také některé dlouhé kuše je možné vylepšit taktickým příslušenstvím, jako například držák na šípy, taktická svítilna, kolimátor či kušohled. Hlavními přednostmi dlouhých kuší je jejich síla a účinný dostřel, který v závislosti na napínací síly přesahuje i 50 m.

Oblíbeným modelem dlouhé kuše v přijatelné ceně je model Jaguar II. Mezi nejvýkonnější kuše s napínací silou přes 200 liber patří vysoce kvalitní a spolehlivé modely od výrobce Barnett.

Pamatujte na příslušenství

Součástí balení kuše bývají i šípy zpravidla v počtu od 3 ks do 5 ks. Při lucích a kuších jsou právě šípy spotřebním materiálem a je vysoce pravděpodobné, že první let bude i jeho posledním, protože se při dopadu na terč zlomí, ohne nebo jinak poškodí. Pokud kupujete samostříl, doporučujeme zakoupit si alespoň 10 ks náhradních šípů.

Dalším důležitým doplňkem ke kuším jsou i speciální terčovnice a výseče pro kuše, které šíp zastaví a zároveň ho ani nepoškodí.

Životnost Vaší kuše prodlouží například vhodné pouzdro nebo vosk na mazání tětivy.

 

Nabídka kuší

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze