Kategorie
 
 
 
 
 

Recenze opakovací kuše Ek-Archery VLAD

Pátek, 31 března 2023
Recenze opakovací kuše Ek-Archery VLAD

Konec roku 2022 nám přinesl opět další zajímavou novinku z dílny výrobce kuší Ek-Archery. Jedná se o opakovací kuši s názvem VLAD, která je nabitá taktickými prvky a má silný stavební základ.

Jak jsme již zmiňovali, budoucnost patří kuším víceranovým, tedy opakovacím, kde máte zásobník s více šípy, a tím se rychlost střelby několikanásobně zvyšuje. Mechanismus zásobníku je v principu velmi jednoduchý. Podstatou je součástka, která podává, respektive přitlačuje šípy na kolejnici. Po opakování napnutí tětivy kuše je šíp znovu tlačen pružinou na kolejnici a připraven k dalšímu výstřelu. Tento model kuše VLAD má kapacitu zásobníku až 8 šípů. Pro ještě rychlejší cyklus napínání a střelby je dodáván i rychlonabíječ – pomůcka, která nabíjí zásobník do plné kapacity ve zlomku sekundy. Tento rychlonabíječ má také kapacitu 8 šípů a sekundárně plní funkci držáku šípů.

Jedinečný design kuše VLAD

Kuše VLAD má uchycení pro Picatinny lištu, která je po obou stranách na přední části zásobníku. Rám zbraně je kovový i zadní masivní pažba. Pažba je designem podobná pažbě samopalu Stribog nebo CZ EVO. Navíc, tato pažba je sklopná do boku a zkracuje tak délku kuše v případě potřeby. Kuši napnete zalomením pažby směrem svisle dolů. Předtím je třeba ji intuitivně odemknout uloženou pojistkou pomocí ukazováčku pod pažbou. Kuše VLAD patří mezi hybrid pistolové kuše a menší tradiční reflexní kuše. Je větší a těžší než běžné pistolové kuše. Její celková délka s otevřenou pažbou je 64.5 cm. Pažba se sklápí na principu zvednutí kloubu a takto zkracuje délku kuše na 38.5 cm. Kuše se drží velmi dobře, asi jako taktický samopal. Připomíná ho i její hmotnost a to 1.9 kg bez příslušenství. Předpažbí slouží jako úchop pro druhou ruku a jako stojan zároveň. Předpažbí je otevřené a Vy tak držíte zbraň veskrze neuvěřitelně pevně.

Nový trend rozborky pistolových kuší

Při tomto čísle se nasadila laťka vysoko a kuše má rychlorozborku, jako u průlomových modelů série Cobra system R9/RX a ADDER.

Lučiště má speciální střed s hlavou a lze jej sundat a rozebrat do pár vteřin pomocí jistícího integrovaného pinového kolíku. Jednoduše, například šípem, vytlačíte kolík na přední části pod zásobníkem, nadzvednete zásobník a vložíte do slotu lučiště. Zpátky zasunete pinový kolík a lučiště je bezpečně a pevně připraveno ke střelbě. Toto je nový trend rozborky pistolových kuší, který se stává úspěšným a funkčním. Používají jej kromě kuší série Cobra system R9/RX/ADDER také rakouské pistolové kuše Steambow AR-6 Stinger.

V balení naleznete dvě kompletně připravená lučiště, o síle 60 liber a 90 liber. Dostupné je také lučiště o síle 30 liber.

S lučištěm o síle 90 liber se připravte na větší odpor a parádní nálož kinetické síly. Výkon zbraně není srovnatelný s jinými kuši, protože Ek-Archery přizpůsobilo hmotnost šípu vysoké síle ramen. Jejich šípy VLAD jsou mnohem těžší a váží cca 11 gramů.

Průměrná váha běžných duralových šípů je 7g. Výrobce klade důraz na používání kuše VLAD výhradně s jejich šípem VLAD. Jiné pistolové šípy se mohou zdát být stejné hlavně svojí délkou 6.3“, ale jistě jsou lehčí a při výstřelu silnějším lučištěm 90 liber dojde k roztržení šípu. Můžete si tak poškodit Vaši kuši. Rychlost šípu VLAD s 90 lbs rameny je 215 fps - 65.54 m/s. S rameny o síle 60 lbs je rychlost 165 fps - 50.3 m/s.

Z bezpečnostních prvků nechybí pojistka, která se automaticky zajistí po napnutí tětivy. Velmi dobrá je indikace stavu prázdného zásobníku. Jednoduše po vystřelení poslední šipky nenapnete tětivu. Blokuje ji retenční pružina, která tlačí šípy v zásobníku dolů. Nechybí ani indikace stavu zásobníku nebo průzor, kde střelec vidí šipky. Velmi důležitým bezpečnostním prvkem je také chránič prstů, který intuitivně zabraňuje položení Vašich prstů do dráhy tětivy a předchází tak možnému zranění.

Jak jsme zmiňovali, rám zbraně a pažba je celokovová, pažbení a zásobník je z odolného polymeru. Na zbrani jsou umístěny čtyři picatinny lišty, z toho dvě jsou určeny pro držák šípů. Ještě dodáme, že kvůli tomu lze na kuši nést současně až 24 šípů. A to tehdy, když je zásobník plně nabitý s oběma rychlonabíječi nebo držáky šípů. Co se týče mířidel a navádění zbraně na cíl, zde je VLAD nabitý možnostmi a Vy umíte cílit pevnými mířidly, optikou nebo kolimátorem, který je součástí výrobního balení.

Trend s měřidly je progresivní a Vlad má slot na integrovaná laserová mířidla přesně jako kuše Steambow AR-6 Stinger nebo ADDER 2.0. Laser od Steambow je plně kompatibilní se zásobníkem kuše VLAD, ale není součástí balení. Na kuši VLAD jsou integrována i pevná mířidla. Dokonce můžete pevná mířidla využívat současně s kolimátorem nebo optikou. Jsou zapuštěny v montáži a nepřekáží při osazení kolimátorem.

Osobní názor a shrnutí recenze k modelu kuše VLAD je vysoce pozitivní

Zbraň má taktický design, kompaktní rozměry a díky sklopné pažbě umíte kuši ovládat jako krátkou zbraň. S otevřenou pažbou máte pocit, jako byste drželi taktický samopal kompaktních rozměrů. Musíme zmínit i výkon kuše, který nelze srovnávat s jinými kušemi. Je to kvůli specifické váze originálního VLAD šípu, který má vyšší hmotnost než běžné duralové šipky. To znamená, že kuše VLAD má vyšší kinetickou energii než kuše se stejným výkonem, která používá lehčí šipky. Chcete-li mít nadupanou a opravdu nebezpečnou pistolovou kuši s extrémně rychlým cyklem střelby, nemáte o čem přemýšlet!

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze