Kategorie
 
 
 
 
 

Kladkové kuše

Středa, 08 července 2020
Kladkové kuše

Kuše již nejsou tak jednoduché jako v minulosti a také tato oblast mechanických zbraní si prošla redesignem s integrací moderních technologií a výběrem množství doplňků, povrchové úpravy - speciálního maskování či množstvím jiných "vychytávek". Pojďme si o nich něco říci v následujících řádcích.

Základní rozdělení kladkových kuší

Kladkové kuše jsou vrcholem vývoje a charakterizujeme je nasledovně:
1. Step through modely jsou takové, jejichž stupačka (nášlap) je zároveň spojnicí ramen a tvoří spolu lučiště, jde o nejvýkonnější a nejsilnější kuše vůbec, protože lučiště kuše je masivní a zesílené robustním tvarem stupačky. Nášlap je rychlejší, natažení kuše stabilnější a Vaši stupačku nemusíte časem dotahovat. Stupačka nevyčnívá z profilu kuše a kuši dodává jí typický hi-tech design tzv. "Step-through" model, který můžeme přeložit jako: "projít přes lučiště". Nejpopulárnějšími příklady takových kuší jsou Barnett Hyperghost 425, Guillotine X a Barnett Raptor Pro STR.
2. Foot Stirrup modely jsou kladkové kuše s přídavnou stupačkou (nášlapem), který se instaluje šrouby na lučiště nebo na spodní část přední části kuše. Foot Stirrup modely jsou zastoupeny modely jako např. Ek-Archery Accelerator 410 a Blade.
3. Reverzní kladkové modely jsou úplným speciálem a možná byste si řekli, že je někdo jen nesprávně složil, ale opak je pravdou a to doslova! Lučiště reverzní kuše je osazeno jakoby opačně kvůli rozložení síly. Netradičním osazením ramen konstruktéři snížili nátahovou sílu (draw weight), která se udává v librách Lbs, snížili zpětný ráz a současně docílili poměrně vysokou úsťovou rychlost udávanou často jednotkou Fps (feet per second - stopy za sekundu). V praxi to znamená, že nabíjení resp. natahování tětivy je méně namáhavější při zachování vysoké úsťové rychlosti vystřeleného šípu. Krása opačných ramen je dokonale vyvážená, zatímco tradiční kuše mají těžiště vpředu na lučišti, reverzní ramena rozdělují váhu na celé tělo. Příklady takových modelů jsou Barnett Vicious a Barnett BC Revengeance.

Jak si správně vybrat samostříl z hlediska napínací síly?

S výběrem kuše byste si měli nechat poradit od specializovaných prodejců. Lidé si např. často pletou skutečný výkon kuše s nátahovou sílou. Hodnota liber je často v názvu produktu např. v nabídce na eshopech, ale čím vyšší je nátahová síla (lbs), tím větší námahu musíte vyvinout při nátahu. Výše jsme zmiňovali jako pracuje např. tzv. reverzní kuše, její hodnota LBS je podobná reflexním kuším, avšak rychlost letícího šípu v jednotkách fps je vyšší. Průměrná nátahová síla výkonných kladkových kuší je okolo 185 LBS. Reverzní kuše při stejné rychlosti šípu pracují s napínací silou jen 135 LBS. Důležitý je i parametr, kterým je délka nátahu. Je to vzdálenost mezi nenapnutou a napnutou tětivou. Pokud jste nižší, doporučujeme samostříl kompaktnější. Dostupné jsou i navijáky tzv. CCD (Crank cocking device), s nimiž je natahování jednoduché, pohodlné, ale zase zdlouhavé. Jsou vyráběny k přesným modelům výrobce a nemusí být dostupné pro všechny modely.

Tipy a rady na závěr

Nikdy nestřílejte naprázdno, může Vám prasknout tětiva nebo v horším případě ramena lučiště. Většina kuší má dodatečnou pojistku ADF - AntiDryFire, která znemožňuje vystřelit bez založeného šípu, tedy naprázdno.
• ADF a poloha pojistky! Častou začátečnickou chybou je nesprávná poloha pojistky při napínání tětivy. Pojistka kuše by měla být před natažením vždy na pozici FIRE - červená značka. Po natažení a zachycení tětivy v pojistném mechanismu se pojistka automaticky zapne a přejde do pozice SAFE. Pro výstřel je třeba pojistku přepnout opět do pozice FIRE, ale POZOR! Pokud nezaložíte šíp podle návodu a dostatečně hluboko dokud neodjistíte konečkům šípu západku ADF pojistky, ADF pojistka nadále blokuje spoušť a zabraňuje výstřelu naprázdno.

• Jak natáhnout výkonnou samostříl bez natahovacího lanka (natahovače)? Dá se to i rukama, je však třeba klást důraz na rozložení nátahové síly a uložení Vašich prstů těsně vedle dráhy kolejnice a tak táhnout tětivu, dokud se nezachytí v pojistce spoušťového mechanismu. Nechytejte tětivu směrem ke kladkám, je více než pravděpodobné, že ji roztrhne.

• Správným použitím natahovače, resp. natahovacího lanka je nabíjení kuše rychlejší, bezpečnější a plynulejší. Každá kladková kuše by měla mít natahovač v balení. Každý model kuše má svůj způsob založení natahovacího lanka, většinou těsně nad pažbou. Proto je důležité správně nasadit natahovač na tětivu jakož i do drážky na kuši.

• Nikdy nepovolujte ramena na lučišti a nepokoušejte se vyměnit tětivu nebo kabely. Lučište je napnuté a pod vysokým pnutím. Výměna tětivy, kabelů nebo ramen patří do rukou odbornému servisnímu středisku, kde mají speciální lis na luky a kuše.

 

Nabídka kuší

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze