Kategorie
 
 
 
 
 

Správným puškohledem k úspěšné střelbě

Čtvrtek, 15 srpna 2019
Správným puškohledem k úspěšné střelbě

Máte vybavenej zbrojní průkaz a vybrali jste si zbraň? Vystačí samotná mířidla na kvalitní a přesnou střelbu? Nestačí. Ke zbraním můžete připojit různé komponenty a vylepšit jejich funkcionalitu. Lidé, kteří investují značné prostředky do kvalitní zbraně, by měli investovat i do správného puškohledu. Tato, často podceňovaná, část zbraně může výrazně dopomoci k přesnější a rychlejší střelbě.

Hezky od začátku

Pokud jste sváteční střelec nebo nováček, při výběru puškohledu poproste o pomoc zkušenější kolegy. V tomto článku se Vám však pokusíme co nejvíce poradit a vysvětlit, jaký puškohled a na jakou střelbu použít. Začneme základním označením puškohledu. V našem e-shopu máme například puškohled Norconia 3-9x40.

Norconia je název výrobce. Čísla 3-9x označují zoomovací schopnosti puškohledu. Číslo 40 na konci názvu označuje průměr objektivu. Tato tři označení puškohledu určují, k čemu přesně je puškohled a při jaké střelbě jej využijete.

Zoom

Zoomovací možnosti se u puškohledů liší a mají velký vliv na přesnou střelbu zejména na větší vzdálenosti. Rozlišujeme dvě verze puškohledů. Ty s fixním zoomem jsou použitelné v rámci určité aktivity, například pro snajpery. Potom jsou zde puškohledy s nastavitelným zoomem. V předešlé části jsme si jako příklad vybrali Norconia 3-9x40. 3x zoom využijete ke střelbě na blízké cíle, kde při decentním přiblížení máte neustále přehled i o širším okolí. Rozsah 3-9x zoomu určuje také horní hranici zoomu.

9x zoom již oproti 3x zoomu nabízí pohodlnější a přesnější střelbu na větší vzdálenosti. Záměrně jsme vybrali příklad tohoto puškohledu, neboť zoom 3-9x je nejvyužívanější například při lovu na lesní zvěř a nabízí kvalitní střelbu na blízko i na větší vzdálenosti a doporučuje se i pro airsoftové hráče.

Zoom nad úrovní 15x využijete při střelbě na ty nejdelší vzdálenosti, ale je nutné mít stabilizovanou zbraň a vyhnout se jejím nechtěným pohybům. Každý menší pohyb znamená menutí cíle vzhledem k delší trajektorii letu projektilu. Přesnost střelby samozřejmě ovlivní vítr, tepelné vlny, ale také čistota hlavně. Počítejte i s balistickou křivkou. Při zoomování platí zásada, čím je zoom větší, tím je přenos světla menší.

Průměr objektivu

Druhé číslo z popisu zařízení, 40, znamená průměr objektivu v milimetrech. Určuje zorné pole střelce a ovlivňuje, co střelec vidí kromě objektu, na který má namířeno. U objektivů platí, čím je průměr objektivu větší, tím je lepší přenos světla při zoomování. Průměr objektivu od 30 mm do 50 mm by měl být na našem území dostačující a také postačí, co se týče propustnosti světla.

 

Na co si dát pozor

Pokud se vám podařilo vybrat po základních informacích puškohled, který by Vám nejvíce vyhovoval, prověřte si ještě další parametry, které ovlivňují funkčnost zařízení.

Jedná se například o tubus, který může být z různých materiálů. Pozor, některé materiály se však mohou lesknout a prozradit vaši přítomnost v lese! Dále jeho délka ovlivňuje světelnou propustnost.

Paralaxa slouží k zaostření obrazu a označuje se jako SF (Side Focus) nebo AO (Adjustable Objective). Pomůže Vám lépe zacílit objekt. Záměrná osa je důležitým ukazatelem. Určuje bod, který chcete trefit, a nejlepší je, pokud osa výrobce umístil do druhé ohniskové roviny a případně obsahuje podsvícení. Kvalita a zpracování optiky a mechaniky (spolu s dobrým a intuitivním ovládáním) jsou nezbytné a při výběru se zaměřte i na tento aspekt.

Dělení puškohledů

Nadhánkové puškohledy

Jsou primárně určeny ke střelbě na pohyblivé cíle a kratší vzdálenosti do 100 metrů. Podmínkou je dobře osvětlené prostředí. Charakteristické je žádné či minimální zvětšení a velké zorné pole důležité pro nalezení cíle v krátkém časovém horizontu. Puškohledy v této kategorii jsou například s označením 1-4x22, 1-5x24, 1-6x24.

Posedové puškohledy

Puškohledy s pevným zoomem o velikosti 6x až 8x. Převážně je používají myslivci na vzdálenost do 200 metrů. Malé zorné pole minimalizuje viditelnost okolí a při pohyblivém cíli je náročnější jej následovat a trefit. U stojatých objektů však zaručuje větší přesnost a v rukou zkušeného střelce téměř s určitostí úspěch. Puškohledy v této kategorii jsou například s označením 7x50, 7x56, 8x56.

Univerzální puškohledy

Jedná se primárně o puškohledy s variabilním zoomem. Ten se nastavuje krouživým pohybem tělíska na tubusu. Nejčastěji se vyrábějí puškohledy se zoomem 3-9x. Čím se však úroveň zoomu zvyšuje, tím je puškohled použitelnější pro více aktivit. Univerzalita tohoto typu nabízí v malé vzdálenosti velký rozhled, ve střední dostatek světelnosti a s vysokým zoomem lepší podmínky při střelbě na vzdálené cíle. Puškohledy v této kategorii jsou například s označením 3-9x50, 2-12x50, 3-12x56, 3-18x50, 4-20x56.

Závěr

V případě střelby na krátkou vzdálenost do 20 metrů, není nutné používat puškohled. Pokud si chcete být jisti přesnou střelbou i na krátkou vzdálenost, doporučujeme využít fixní malý zoom. Střílíte na různé cíle v různých vzdálenostech? Hodit se Vám bude nastavitelný zoom. No a na dlouhé vzdálenosti potřebujete buď nastavitelný zoom (s vysokým největším zoomem), nebo fixní vysoký zoom.

Pro bezpečné a kvalitní uchycení doporučujeme použít montážní prvky. Pokud je pro Vás samotný puškohled příliš velký a považujete jej za málo využitelný ve střelbě na krátkou vzdálenost, podívejte se na naši nabídku kolimátorů.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
Nej puškohledy v naší nabídce
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze