Kategorie
 
 
 
 
 

Staráš se o svou krátkou zbraň, jak si zaslouží?

Pondělí, 04 listopadu 2019
Staráš se o svou krátkou zbraň, jak si zaslouží?

Velkou chybou části majitelů krátkých střelných zbraní je názor, že svou zbraň nemusí důkladně čistit a pravidelně se o ni starat. Chcete, aby Vás Vaše zbraň nezklamala v zásadních okamžicích? Aby dobře fungovala a byla vždy stoprocentně připravena? Je třeba jí dopřát tu nejlepší péči.

To, že zbraň je upravena proti korozi, neznamená, že se na ní i v jejím nitru neusazují nadměrné nečistoty. Při pravidelné péči o zbraň také můžete najít různé vady a miniaturní poškození, které však při střelbě mohou způsobit nefunkčnost zbraně nebo mít dokonce fatální následky. Věnujte proto své oblíbené zbrani dostatek času.

Myslete v první řadě na bezpečnost!

Předtím, než zbraň začnete rozebírat, dbejte na důležité bezpečnostní úkony. V první řadě zbraň nemějte nabitou a vyjměte z ní všechny náboje. Je možné, že starší zbraň po uvolnění součástek vystřelí. Proto mějte prázdný zásobník i komoru.

Postupně můžete zbraň rozebírat a v rámci pracovní plochy doporučujeme součástky zbraně rozkládat postupně tak, jak ji rozebíráte. Je to jednoduchý trik, jak zbraň následně rychleji složit a toto rozestavení Vám pomůže se i rychleji při skládání zorientovat v postupu. Zároveň vám nic důležité nezůstane na stole, protože dodržíte přesnou posloupnost kroků. Také si připravte předem všechny potřebné instrumenty na čištění. Příprava může být jednodušší a kompaktnější, pokud zvolíte celé sady na čištění krátkých zbraní.

Čištění po každém použití

Kdy se rozhodnete vyčistit svou krátkou zbraň, je jen na Vás. Vy nejlépe víte, z jakého je materiálu, jaké střelivo používáte, jak často s ní střílíte, či kde máte zbraň uloženou. Víte však přesně určit, kdy je už čas na čištění?

Nejlepší je zbraň vyčistit po každém použití. A to co nejdříve, dokud nezaschnou tekutiny a neusadí se hrubé nečistoty po střelném prachu a zplodinách. Pokud zbraň naopak téměř nepoužíváte, věnujte jí stejnou pozornost, jako té používané. Oběma správná péče prodlouží životnost.

K čištění zbraní se využívají zejména oleje, mazací i čistící. Čištění hlavní a vývrtů uděláte s pomocí různých typů vytieracích tyčí a dobře poslouží i různobarevné kartáče. Mějte jich hned několik u sebe a doporučujeme mít i různé barvy, protože na bílé kartáči například uvidíte, zda je hlaveň dostatečně čistá a můžete se vrhnout na kontrolu. Postup čištění je jednoduchý. Nejprve fyzicky zbraň kvalitně pročistěte a následně použijte chemické čistidla na rozpuštění zbylých a pevnějších nečistot. Dávejte však pozor na jejich účinky na jiné materiály a chraňte si samozřejmě i své ruce rukavicemi.

Chemikálie později odstraníte pomocí utěrek a krátkou zbraň zakonzervuje vhodnými prostředky. Předtím však zkontrolujte zbraň zda není poškozena a nemá vady. Celý tento proces je fyzicky poměrně náročný, ale zbraň se Vám odvděčí skvělou funkčností.

Rozložit, vyčistit, zkontrolovat, namazat, složit

Toto je 5 základních kroků, jak postupovat při čištění krátkých zbraní. Dnešní zbraně jsou konstruovány tak, abyste nemuseli při čištění rozkládat celou konstrukci, a můžete se tak zaměřit na nejvytíženější součástky. Hlaveň s vývrtem, rám zbraně, závěr, kladivo a pojistky jsou části, kterým budete věnovat nejvíce času. Pokud všechny tyto části vyčistíte správně, máte spolehlivou zbraň, která přesně střílí. Na Vás zbývá už jen správně zamířit.

Nezapomínejte na bezpečnost při práci a kvalitní produkty, kterými zbraň vyčistíte nejlépe. V nabídce eshopu AFG-obrana.cz najdete množství kvalitních mazadel, čisticích olejů i kefičiek na správnou údržbu Vaší krátké zbraně.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze