Kategorie
 
 
 
 
 

REPLIKY VZÁCNÝCH ZBRANÍ

Úterý, 26 října 2021
REPLIKY VZÁCNÝCH ZBRANÍ

Repliky zbraní jsou velmi přesné, avšak nefunkční napodobeniny zbraní z různých časových období, které se něčím proslavily. Některé se proslavily tím, že měly výjimečné funkční a palebné schopnosti, nebo tím, že byly použity v nějakém významném válečném konfliktu. Nefunkční znamená, že nejsou schopny střílet žádný typ střeliva. Slouží zejména jako sběratelské předměty pro milovníky zbraní, dekorace a divadelní rekvizity. Většina z nich je na první pohled nerozeznatelná od originální předlohy. Jsou vyrobeny z kovu, takže i jejich hmotnost Vám dává pocit, že držíte v rukou jejich reálnou předlohu. Čtěte dál a dozvíte se, které z replík jsou představiteli vzácných modelů zbraní.

ÚTOČNÁ PUŠKA STG 44

STG je zkratka německého pojmu Sturmgewehr, což v překladu znamená „útočná puška“. Obecně je považována za vůbec první útočnou pušku a ne samopal, protože používá puškové, nikoli pistolové střelivo. Byla kalibrována na atypický náboj 7.92 x 33 Kurz, který dosahoval rychlosti na ústí hlavně do cca 700 m/s. Standardně měla zásobník s kapacitou 30 nábojů. Její konstrukce byla inspirací i pro Kalashnikova při výrobě sovětské útočné pušky AK 47. Útočná puška STG 44 byla zavedena do výzbroje německé armády v roce 1944. Jelikož byla vyvinuta ke konci války, stihlo se vyrobit jen do 430 000 ks, což je hlavním důvodem, proč je originál této pušky dnes již velmi vzácný. Cena funkčního originálu se dnes v závislosti na technickém stavu pohybuje od cca 4 000 do cca 8 000 eur. Za zdařilou repliku pušky STG 44 však dáte jen zlomek uvedené ceny.

SAMOPAL M3

M3 je americký samopal, který byl zaveden do výzbroje americké armády v roce 1943 a postupně nahradil zastaralé a složité samopaly Thompson, které jsou známé i z amerických filmů o mafiánech. Byl kalibrován na typický americký kalibr 45 ACP (11.43 mm), který dosahoval rychlosti na ústí hlavně do cca 300 m/s. Standardně byl dodáván se zásobníkem s kapacitou 30 nábojů. Samopal M3 se však vyznačoval zejména svým neobvyklým, velmi jednoduchým designem a konstrukcí. Díky své komické konstrukci a vzhledu si vysloužil i přezdívku "grease gun", což ve volném překladu znamená "olejnička". V letech 1943 až 1945 se stihlo vyrobit do cca 630 000 ks. Cena funkčního originálu vyrobeného během války se v závislosti na technickém stavu pohybuje od cca 3 000 do cca 5 000 Eur. Replika samopalu M3 však nestojí ani 200 Eur.

PISTOL COLT M1911

COLT M1911 (Model of 1911) je americká samonabíjecí pistole, která byla zavedena do výzbroje americké armády v roce 1911. Ve svých počátcích byla výjimečná a nadčasová zejména svým designem a konstrukcí, kterou se inspirovali i další konstruktéři. Byla kalibrována na náboj .45 ACP s energií na ústí hlavně do cca 250 m/s. Americká armáda ji využívala do roku 1985. Model 1911 a jeho různé variace a klony vyrábí dodnes několik výrobců zbraní po celém světě. Cena funkčního originálu vyrobeného v letech 1911 až 1945 se v závislosti na technickém stavu pohybuje od cca 2000 do 4000 Eur. Pokud byl konkrétní kus prokazatelně vlastněn nějakým významným vojenským hodnostářem, jeho cena může být i několikanásobně vyšší. Za repliku pistole COLT M1911 však dáte jen několik desítek Eur.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze