Kategorie
 
 
 
 
 

Pokyny pro čištění dlouhé pistole

Středa, 20 listopadu 2019
Pokyny pro čištění dlouhé pistole

Proč je tak důležitá pravidelná údržba zbraní? Nejlépe to vystihuje známá hláška z filmu Černí Baroni: "Soudruzi, co se stane se zbraní, když ji necháte na větru a dešti? Zkoroduje!" Pravidelná údržba zbraně je alfou a omegou její životnosti. Čištění dlouhých zbraní má kromě délky užívání vliv na funkčnost, rozptyl, celkový stav a konec konců i její hodnotu. Pojďme se tedy spolu podívat na základní principy čištění dlouhých zbraní.

Proč zbraně čistíme?

Každý střelec by měl být hrdý na svou zbraň. Ať už při sportovní nebo i rekreační střelbě. Správné čištění dlouhých zbraní není žádná věda. No v žebříčku povinností se nachází na jeho piedestalu. Při zbraních je stav zařízení natolik důležitý, že ovlivňuje jeho přesnost, funkčnost, výkon. A to má dále vliv na samotného střelce.

Zplodiny střelného prachu mnohokrát nabírají vlhkost, což má při zanedbání údržby negativní dopad na hlaveň zbraně. Jednoduše řečeno, začne korodovat. I takové detaily rozhodují o stavu dlouhých vzduchovek.

Příslušenství pro čištění dlouhých zbraní

Velikost čistícího arzenálu závisí jen na vaší ochoty utrácet za čisticí pomůcky peníze. Obecně však platí, že na čištění využíváme mechanické a chemické pomůcky. Mezi mechanické patří zejména různé čistící kartáčky, hadříky, vytěráky či vatové tyčinky. Mechanické pomůcky na čištění dlouhých zbraní většinou kombinujeme s chemickými.

Mezi chemické pomůcky na čištění zbraní zařazujeme mnohé oleje na čištění a jiné maziva. Trh se zbraněmi a doplňky je v současnosti plný mnoha vychytávek, takže je jen na vás, které přísady a základní sady na čištění si vyberete.

Začínáme čistit dlouhou zbraň

Než začneme s čištěním samotné zbraně je důležité si uvědomit, že zbraň musí být prázdná. Nesmí v ní být žádné zaseknuté náboje ani jiné hrubé nečistoty. To zjistíme důkladným zkontrolováním nábojové komory. Zásobník je pochopitelně prázdný, úderník vypuštěn. I ten tvoří samostatnou kapitolu při čištění zbraně. Střelnou zbraň čistíme pravidelně. Ideální je čištění po každé střelbě.

Pokud nejste takový vášnivý střelec nezapomínejte, že průběžná údržba je klíčem ke správnému fungování. Chápeme, že ne vždy zbude čas na detailní údržbu, proto postačí, když po střelbě stříknete olej dovnitř hlavně či nábojové komory.

Při čištění dlouhých zbraní je nejdůležitější částí hlaveň. Ta bývá zpravidla nejšpinavější, neboť v ní dochází k největšímu tření nábojů a samotné zbraně. Kombinujeme mechanické a chemické čištění. Nejdříve přeběhneme hlaveň čistícími kartáčky. Výborným produktem na detailní pročištění hlavně je čistící šňůra s dvojitým kartáčem. Tu jen protáhneme přes hlaveň a několikrát jí vyčistíme vnitřek. Odstraníme tak největší nečistoty. V případě hrubých usazenin použijeme rozpouštědlo, které danou špínu odlepí od krajů hlavně a zjemní její strukturu. Následně jen hlaveň přeběhneme čistícím kartáčkem a první část je za námi.

Nesprávným čištěním může dojít k poškození částí hlavně. Buďte proto opatrní zejména při korunce ústí hlavně. Pokud by došlo k jejímu poškození, zanechá to negativní dopad na její rozptyl.

Velmi zvláštní místo zbraně je nábojová komora, oblast vyhazovače a závorníku. Tyto části čistíme čisticím olejem. Naneseme na ně olej, necháme chvíli působit a nakonec přetřeme starým zubním kartáčkem. Zpravidla platí, že těžší dostupná místa můžeme vyčistit párátkem či menší vatovou tyčinkou.

Aby byla dlouhá zbraň pohotová v provozu, je třeba myslet na její zásobník. Ten čistíme několikrát do roka. V první řadě je třeba ho rozebrat a namazat zevnitř.

Někteří vnímají pažbu jako detail. No my ji vnímáme jako další důležitou součást dlouhé zbraně. Proto myslete na povrch pažby. Je důležité, aby byl suchý a správně zbavený nečistot. Přípravky na dřevo jsou zaručenou volbou pro zdraví a lesk pažby. Nakonec ji pochopitelně vyčistíme suchým hadrem.

Při čištění dlouhých zbraní myslíme hlavně na to, abychom jednotlivé úkony prováděli s klidem a netrhali čistícími kartáčky. Myslete na to, že některé části hlavně jsou velmi jemné a proto použijte vždy ten správný nástroj. Kdybyste si nevěděli dát s některými postupy rady, v našich blogových příspěvcích se dočtete vše potřebné ze světa zbraní.

 
avatar
AFG.SK

Dobrý deň, kontaktujte ma s Vašou otázkou na emaily eshop@afg.sk a poradím Vám nejaké varianty.

...
avatar
Jiří Pečiva

Dobrý den, poraďte mi prosím, jak nejlépe čistit hlaveň revolverové flobertky Safari Sport 6mm Latek, s děleným bubínkem. Nepř. závaží čistící šňůry neprojde mezerou, která je mezi bubínkem a rámem. Čistící sada MEGAline s kartáčkem na nádstavcích kal. 22 se do hlavně zase nevejde.
Děkuji za radu.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze