Kategorie
 
 
 
 
 

Otec kladkových luků

Čtvrtek, 03 srpna 2023
Otec kladkových luků

Historie kladkových luků nesahá až do takové doby jako objevení prvních jednoduchých luků. Začátkem 60. let se Holless Wilbur Allen z Kansas city v Missouri (USA) zabýval myšlenkou zkonstruovat první kladkový luk, který by měl výhodu oproti zaužívaným reflexním lukům. Allen byl americký vynálezce prvního kladkového luku, který si dal také patentovat 23. června 1966. Patent mu byl udělen jako U.S. Patent 3.486.495 v prosinci 1969.

Je těžké si představit, aby jakýkoli jiný vynález tak ovlivnil sport, jako Allenův lukostřelbu. Ale nový design luku Holless Wilbur Allena to dokázal – způsobil revoluci v lukostřelbě a lovu lukem. Vynález se nerodil snadno.

Allen: ,,Všechno, co jsem se pokoušel vyvinout bylo o zásahu jelena šípem na 10 - 25 yardů (9,14 - 22,86 m), dříve než se pohne.“Otec lukov - Holless Wilbur Allen

K tomu, aby toho dosáhl, Allen postupně upravoval svůj tradiční luk. Dělal různé pokusy – zkrátil ramena luku, hrál si s hmotností šípů, chtěl využít starověký vynález kola a měl skvělý nápad umístit kladku na luk. Ze začátku se mu nedařilo, i proto si studoval hodně o kinetické energii. Experimentoval s různými kladkami a jejich uspořádáním.

Mechanismus znásobení síly pomocí kladek a kabelů

Allen strávil hodiny přemýšlením o luku, který by byl rychlejší. Jednoho večera v roce 1966 dostal skvělý nápad, když tak studoval svůj kladkový luk. „Co když“ pomyslel si, „bych umístil otočné kladky mimo střed?“ To bylo ono! Během dvou dnů zkonstruoval další kladkový luk. Luk byl neohrabaný, kladky byly dřevěné, madlo luku bylo z borových desek, jádro ramen z dubové podlahy, pokryté sklolaminátovými pruty, to vše drželo pohromadě jen za pomoci epoxidové pryskyřice, hřebíčku, pár šroubů a trochou lepidla. Jeho princip byl však brilantní, Allen vycházel z fyziky a aplikoval mechanismus znásobení síly pomocí kladek a kabelů.

Dosáhl výrazného zvýšení rychlosti šípu oproti tradičnímu luku se stejnou napínací silou, uvolnění napínací síly o 15 % a schopnost použít lehčí šípy než používali tradiční luky. Design jeho luku přinesl působivý výkon.

Prototyp Allenovho prvého luku – Allenov syn Doug AllenOslovil neúspěšně několik výrobců luků pro výrobu jeho nápadu. Jako marketingový slogan používal: Allenův kladkový luk – lukostřelecký luk s kladkami pro znásobení síly. Jeho kladkový luk však nebyl tak oblíbený v průmyslové veřejnosti a prodej byl slabý. Působil dojmem home-made (doma vyrobený) a prodejci luků ho často vysmívali. Pomalu se potácel až nakonec úplně zhasl.

Nakonec se však nadchl pro tuto myšlenku redaktor známého dobového magazínu „Archery world“ (svět lukostřelby) Tom Jenings, jinak nynější sesterský magazín „Bowhunting world“ (lovecký lukostřelecký svět). Allen poslal Tomovi svůj první prototyp. Ten jej publikoval pod recenzi v časopise v květnu 1967 s vysokým hodnocením. Popisoval ho termínem „snížení maximální napínací síly“, „stabilnější než reflexní luky“, nebo „první skutečně nový koncept, který přišel do designu luku za tisíc let“. Kromě psaní Tom také vyráběl jednoduché reflexní luky se svou společností a nakonec spolu s Allenem pokračovali ve výrobě, vývoji a prodeji kladkových luků. Měli první oficiální výrobu kladkových luků na světě. Od té doby už nikdy nebyl svět lukostřelby jako dřív. Začala nová éra!                                               

Recenzia na lukV roce 1972, pouze dvě společnosti – Carroll Archery Products a Olympus – vyráběly kladkové luky. V roce 1974 jich již osm společností prodávalo na expandující trh. A to byl ten rok, kdy Tom Jennings způsobil revoluci, když představil jeho vlastní legendární model-T, dvoukladkový luk s tip-to-tip zapojenými kabely. Pro představu první kladkové luky následovaly Allenův základní design – 4 nebo 6 kladek, což mělo za následek nepříjemný pocit z používání tak objemného luku. Avšak prodej vylepšeného luku model-T způsobil šílenství a boom. Tomův luk se dvěma kladkami byl mnohem lehčí a jednodušší se s ním střílelo. První kladkové luky byly příliš dlouhé, obvykle měřily více než 40“ (101.6 cm) a představte si, že je střelci museli napínat prsty - bez vypouštěče.

Po objevení prvních vypouštěčů, které zasáhly trh začátkem 70. let, začali výrobci produkovat kratší luky.

Patent lukuKoncem 70. let 20. století, několik lukostřeleckých společností, zahrnující Precision Shooting Equipment (PSE), Bear Archer, Darton, Martin Archer, Browning, Ben Pearson Archer a Hoyt čelili Allenovu a Jenningsovu novému trhu s kladkovými luky. Do roku 1976 všechny státy kromě Georgia legalizovaly jejich použití během lovecké sezóny. Zhruba v té době Klub Pope & Young začaly evidovat záznamy o skolení zvěře kladkovými luky. V roce 1977, Archery Digest zařadilo do seznamu více než 100 různých modelů kladkových luků, v porovnání s 50 různými verzemi reflexních luků. Zabralo to méně než 10 let, než se kladkové luky staly dominantní silou na poli lukostřelby. V polovině roku 1980, kdy vypršela platnost Allenova 17. letého patentku se spustila vlna produkce kladkových luků jiných výrobců a následoval jejich vývoj, který trvá až dodnes. Z pěti společností vyrábějících luky, které si ponechaly právo vyrábět kladkové luky s využitím Allenova designu a patentu, je PSE (Precision Shooting Equipment) jediná, která přežila.

Bohužel, Allen zemřel v roce 1979 při automobilové nehodě a nedožil se událostí, jak jeho kladkový luk navždy změnil dynamiku lovu lukem. Moderní kladkové luky pokračovaly v evoluci ruku v ruce v oblasti designu i vybavení luku jako základky (padací), nebo způsobem jak střílejí (pomocí vypouštěčů a očka tětivy) a jaké šípy vystřelují (malo-průměrové karbonové trubky). Za to vše vděčíme muži, který miloval lov ryb a jehož láska ke strojům a touha vědět, jak fungují, připravili půdu pro moderní revoluci v lovu lukem - Holless Wilbur Allen.

Podle dnešních standardů byly první kladkové luky těžké, neohrabané a drahé. Měli však velkou výhodu, šípy střílely mnohem rychleji a konzistentně přesněji s plochou dráhou letu oproti reflexním lukům. Kladkové luky měly další výhodu, která nebyla pro lukostřelce hned zjevná – byly vyrobeny ze samostatných částí a proto bylo možné si s nimi hrát – dále je vylepšovat, zmenšovat a maskovat, na rozdíl od pečlivě vyrobených tradičních luků. V moderní lukostřelbě dnes tyto luky dosahují let-off až 90 % při výkonu 340 fps (rychlost vystřeleného šípu 103.63 m/s). 

Přechod od dřevěných spojnic k hliníkovým a karbonovým

Mezi další pokroky patří přechod od dřevěných spojnic (rukojetí) k hliníkovým a karbonovým. Některé společnosti v 90. letech také vyráběly spojnice s příměsí hořčíku (magnesium), který se při obrábění snadno vznítil, ale brzy zjistili, že je bezpečnější a snazší snížit hmotnost zbraně opracováním hliníkové části spojnice. Také bylo nutné původní masivní a dřevěné rukojeti zmenšit a více přizpůsobit fyzickým vlastnostem rukou člověka. Takto masivní rukojeti vytvářely často příliš velký točivý moment. Soutěžící střelci rychle rozpoznali tento problém a nahradili je nebo upravili. Dnešní štíhlé rukojeti eliminují točivý moment. Změnou prošlo i upevnění ramen na spojnici, v minulosti se ramena kývala z leva do prava. Dnešní ramena jsou pevně osazena a jsou silově nastavitelná. Snadno si upravíte napínací sílu luku.

Tolik k objevení a vývoji kladkových luků a závěrem zůstává snad už jen aktuální definice kladkového luku: (compound bow) je moderní druh luku používaný při lukostřelbě pro sportovní a lovecké účely (myšlenka vynálezce byla primárně pro lov jelena). Na obou koncích lučiště jsou umístěny nesymetrické kladky tvořící kladkostroj. Tyto kladky rozdělují napínací sílu v délce napínání nerovnoměrně (největší nárůst síly na začátku, na konci pokles tzv. let off udávaný číslem v %), tím se zvyšuje rychlost a dostřel šípu a především kvůli poklesu napínací síle na konci nátahu, tím i menšímu zpětnému rázu, zlepšují míření a stabilitu výstřelu. S kladkovým lukem máte největší zátěž na začátku resp. někde v ½ až ¾ pnutí a na konci nátahu cítíte napínací sílu lze 17 – 20 liber při max. nastavení luku o síle např. 70 liber. Spojnice nebo rukojeť luku (střed luku) bývá obvykle duralová nebo polymerová, ramena se vyrábějí nejčastěji z kompozitu sklolaminátu, polymeru nebo kompozitu karbonových vláken. Takové kladkové luky mají propracovaná mířidla se světlovodními vlákny a vodováhou, přídavným osvětlením a rychle nastavujícím systémem. V různých zemích jsou tyto luky používány k modernímu lovu. Kromě lovu se kladkové luky používají ke sportovním účelům a také jsou zařazeny pro soutěže v mistrovství světa.

Zdroj obrázků: archeryhalloffame.com/Allen.html, bow-international.com, patentimages.storage.googleapis.com

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze