Kategorie
 
 
 
 
 

Nejznámější zbraně používané během první světové války

Čtvrtek, 28 dubna 2022
Nejznámější zbraně používané během první světové války

V první světové válce (1914 - 1918) bylo použito množství zbraní, které byly vyvinuty před první světovou válkou, jako např. ruská opakovací puška Mosin model 1891.

První světová válka však přinesla i vývoj zcela nových kulových zbraní s cílem mít účinnější zbraně než nepřátelská strana. Důvodem vývoje nových zbraní však byla i skutečnost, že bylo třeba vyrábět z technologického hlediska co nejjednodušší zbraně, což umožňovalo jejich výrobu na obrovská množství, protože obrovská množství vojáků potřebovala obrovská množství zbraní.

Pojďme se spolu podívat na to, které zbraně použité v první světové válce se staly legendami.

KULOMET MAXIM VZ. 1910

Tento legendární ruský kulomet byl standardně používán spoločně s lafetou, která představovala vozík s kolečky, pro rychlejší přesun, jelikož tento kulomet měl velké rozměry a vysokou hmotnost. Od roku 1910 se vyráběl ve zbrojovce ve městě Tula. Jeho celková hmotnost i s pojízdnou lafetou byla až cca 65 kg. Byl kalibrován na náboj 7.62 x 54 R. Hlaveň měla délku 720 mm a byla chlazená vodou. Kadence střelby byla až do 600 ran za minutu. Vystřelený náboj dosahoval rychlosti až do 860 m/s. Standardní nábojový pás měl kapacitu 250 nábojů.

PISTOL PARABELLUM P08

Tato německá samonabíjecí pistole Parabellum P08 se vyráběla od roku 1900 v Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM). Proslavil ji zejména její specifický tvar a design. Na začátku 20. století byla považována za jednu z nejspolehlivějších zbraní na světě. Ještě vzácnějším je model P04, který měl delší hlaveň a připojitelnou dřevěnou pažbu. Původním kalibrem této pistole byl kal. 7.65 Luger, později byl vystřídán výkonnějším ráží 9 x 19 (Luger). Vyskytly se také prototypy v kal. .45 ACP, které měly být určeny pro americký trh. Počet vyrobených kusů se odhaduje na přibližně čtyři miliony (v letech 1900–1942).

PUŠKA MANNLICHER

Rakouská opakovací puška Mannlicher měla v rámci svých několika inovací různá označení (M1885, M1886, M1888, M1890 a M1895). Začala se vyrábět v roce 1885 a celkem bylo vyrobeno odhadem přibližně tři miliony kusů. Byla rozšířena v rakousko-uherské, rumunské, italské a později i v československé armádě. Puška Mannlicher byla kalibrována na náboj 8 x 50 R, který dosahoval rychlosti na ústí hlavně do 620 m/s. Kapacita integrované nábojové schránky byla standardně 5 nábojů. Výroba těchto zbraní skončila v roce 1921.

PISTOLE COLT M1911

Její konstruktérem byl John M. Browning. Zavedena do americké armády byla již v roce 1911. Vyznačovala se svým nadčasovým designem a konstrukcí. Model 1911 je vyráběn do dnes pod různými značkami po celém světě. Tento model pistole je kalibrován na náboj .45 ACP, který dosahuje úsťové rychlosti do cca 250 m/s. Standardní zásobník měl kapacitu 7 nábojů. Konstrukce této pistole se stala inspirací pro konstruktéry zbraní při vývoji pistolí po celém světě.

Zajímají-li vás historické zbraně, neváhejte a prohlédněte si naši nabídku volně prodejných replik zbraní.

 
avatar
Peter duris

Na tu dobu to boli skvelé zbrane

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze