Kategorie
 
 
 
 
 

NEJZNÁMĚJŠÍ ZBRANE POUŽÍVANÉ BĚHEM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Pondělí, 13 prosince 2021
NEJZNÁMĚJŠÍ ZBRANE POUŽÍVANÉ BĚHEM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

V druhé světové válce bylo použito množství zbraní, které byly vyvinuty ještě během první světové války a dokonce i před první světovou válkou, jako např. ruská opakovací kulová puška Mosin model 1891. Druhá světová válka však přinesla i vývoj zcela nových kulových zbraní s cílem mít účinnější zbraně než nepřátelská strana. Důvodem vývoje nových zbraní však byla i skutečnost, že bylo třeba vyrábět z technologického hlediska co nejjednodušší zbraně, což umožňovalo jejich výrobu na obrovská množství, protože obrovská množství vojáků potřebovala obrovská množství zbraní. Pojďme se spolu podívat na to, které zbraně byly nejrozšířenější v armádě USA, Ruska a Německa.

USA

Z krátkých amerických zbraní je nepochybně nejznámější samonabíjecí pistole COLT M1911. Ve svých počátcích byla výjimečná a nadčasová zejména svým designem a konstrukcí, kterou se inspirovali i další konstruktéři a výrobci zbraní. Byla kalibrována na náboj .45 ACP s rychlostí na ústí hlavně do cca 250 m/s. Model 1911 a jeho různé variace a klony vyrábí dodnes několik výrobců zbraní po celém světě. Pokud nejste držitelem zbrojního průkazu, můžete si zakoupit zdařilou nefunkční repliku značky Denix nebo repliku ve formě CO2 pistole značky Umarex.

Americké samopaly Thompson neproslavila jen válka, ale také členové americké mafie, kteří je s oblibou používali. Patřili také do výzbroje americké policie. Byly kalibrovány na pistolový náboj .45 ACP s rychlostí na ústí hlavně do cca 280 m/s. Příznivce těchto samopalů jistě potěší nefunkční replika značky Denix nebo replika ve formě CO2 samopalu značky Umarex.

Samonabíjecí puška M1 Carbine zažila svou premiéru během druhé světové války při invazi v Africe v roce 1942. Jejími hlavními výhodami byla ideální délka, nízká hmotnost a kalibr .30 (7.62 mm) s rychlostí na ústí hlavně až do 600 m/s. O tom, že byla oblíbenou puškou svědčí i fakt, že ji americká armáda používala ve výzbroji až do konce šedesátých let 20. století. Nefunkční repliku této pušky nabízí také značka Denix.

RUSKO

Nejznámější ruskou pistolí používanou za druhé světové války je nepochybně model TT 33 Tokarev. Tato pistole postupně vytlačila z výzbroje zastaralé revolvery Nagant. Její konstrukce byla do jisté míry inspirována americkou pistolí COLT M1911. Model TT 33 disponoval silným kalibrem 7.62 x 25 s rychlostí na ústí hlavně až do 420 m/s. Pokud byste chtěli mít alespoň repliku této zajímavé pistole, může Vás potěšit replika ve formě airsoftové zbraně.

Legendou z ruských samopalů je určitě model PPSh 41 (Špagin). Vyznačoval se dřevěnou pažbou a bubnovým zásobníkem. Byl kalibrován také na náboj 7.62 x 25. Později byl nahrazen jednodušším samopalem PPS 43 (Sudajev). Pro fanoušky této zbraně je na trhu dostupná velmi povedená nefunkční replika značky Denix.

Opakovací puška Mosin 1891 zažila první i druhou světovou válku. V průběhu druhé světové války byla postupně nahrazována puškami Mosin 1938 a Mosin 1944. Všechny tyto verze byly kalibrovány na výkonný kalibr 7.62 x 54R s rychlostí na ústí hlavně až do 810 m/s. Povedenou replikou modelu 1891 je airsoftová puška značky B. O. Manufacture.

NĚMECKO

Německé samonabíjecí pistole Walther P38 a Luger P08 se designem výrazně odlišovaly od současných moderních pistolí. Už tehdy však používali do dnešní doby oblíbený a rozšířený kalibr 9 x 19 (Luger). Do nabídky nefunkčních replik zbraní španělské značky Denix samozřejmě patří také model P38 i model P08.

Válečný samopal MP 40 je opravdu chronicky známý. Během let 1940 až 1945 bylo vyrobeno přibližně milion kusů. Vyznačoval se zejména svým stylovým designem, sklápěcí pažbou a také moderním kalibrem 9 x 19 (Luger). Jelikož je opravdu legendou, vyrábějí se jeho repliky ve formě nefunkčních replik, airsoftových zbraní, vzduchových zbraní a dokonce i expanzních zbraní.

Známou opakovací německou puškou používanou během druhé světové války je Mauser K98. Konstrukce této pušky se stala vzorem některých výrobců při vývoji loveckých opakovacích kulovnic. Používala velmi silný náboj v kal. 7.92 x 57, který dosahoval rychlosti na ústí hlavně až do 760 m/s. Tento kalibr byl používán i v německých kulometech a dnes ho používají lovecké pušky. Pro příznivce této zajímavé pušky je k dispozici nefunkční replika značky Denix.

 
avatar
ThatSlovakGuy_

Boha to vie každý

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze