Kategorie
 
 
 
 
 

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY, KTERÉ DĚLÁTE PŘI VÝBĚRU VZDUCHOVÝCH PUŠEK PŘES INTERNET

Pondělí, 26 července 2021
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY, KTERÉ DĚLÁTE PŘI VÝBĚRU VZDUCHOVÝCH PUŠEK PŘES INTERNET

Výběr správné vzduchové pušky podle Vašich představ se může zdát jednoduchý. Ovšem nemusí tomu tak být. Moderní trh nabízí desítky značek vzduchových pušek a stovky modelů. Už dávno neplatí, že v rámci Česka a Slovenska si koupíte jen české vzduchovky Slavia nebo ruské IŽ-tky. Při bohatém výběru se člověk ztratí, nějaká informace mu unikne a zejména v případě zakoupení vzduchové pušky přes internet může pak dojít ke zklamání a zbytečnému vracení zakoupeného zboží. Pojďme se podívat na to, jaké chyby zákazníci nejčastěji dělají a co doporučujeme.

ZAKOUPENÍ V KAMĚNÉ PRODEJNI NEBO PŘES INTERNET?

Máte-li alespoň základní přehled o vzduchových puškách, nebo máte vybranou konkrétní zbraň, protože ji má např. Váš kamarád, nebo rádi precizně studujete popisy jednotlivých modelů, tak je vysoce pravděpodobné, že si vyberete správně a budete spokojeni s Vaším výběrem i v případě nákupu přes internet. Pokud však nemáte ani základní přehled o vzduchových puškách, nebo prostě nejste typ, který je schopen prosedět za počítačem hodiny a podrobně zboží studovat, tak pro Vás bude lepší návštěva kamenné prodejny. Pokud se však chystáte osobně k prodejci, o kterém víte nebo jste slyšeli, že má bohatou nabídku vzduchových pušek, určitě si na internetu nastudujte alespoň základní informace o vzduchovkách. Je totiž možné, že na Vás prodejce najednou vytáhne tolik informací, že zůstanete zaskočeni a po 30 minutovém vysvětlování základních informací profesionálního prodejce o vzduchových zbraních budete mít ještě větší chaos a pod tlakem informací z prodejny odejdete naprázdno.

KOUPA PŘES INTERNET

  • "Hledám co nejlevnější, vždyť to mi stačí, vždyť to má stejně dva roky záruku" - spoléhat se, že si vyberete jednu z nejlevnějších vzduchový pušek a budete dva roky spokojeni, není úplně na místě. Spotřebitelé často mylně ztotožňují životnost se záruční dobou a přitom jsou to dvě různé skutečnosti. Životnost levné vzduchové pušky (cca do 2500 korun) při časté střelbě může být kratší než záruční doba dva roky, jelikož některé mechanismy se přirozeně opotřebují vzhledem k jejich nižší kvalitě. Proto doporučujeme ke koupi vzduchové pušky ušetřit alespoň 3700 až 5000 korun. Pokud tedy hledáte kvalitní zalamovací vzduchovou pušku, tak doporučujeme např. GAMO HUNTER 440 nebo GAMO SHADOW PACK.

 

  • "Tato vzduchovka vypadá perfektně na obrázku, určitě bude super" - může se stát, že Vás tak zaujme design vzduchovky na obrázku, že se do ní na první pohled zamilujete a doprovodný text s technickými parametry Vás už nebude zajímat nebo se na něj už prostě nebudete soustředit. Číst pořádně doprovodný text je velmi důležité. Řekne Vám o vzduchovce, jaký je to typ, na jakém principu funguje, jaký je to kalibr, na jaké střelivo funguje a jakou silou disponuje. Designovými vychytávkami jsou repliky samopalů, které střílí ocelové broky pomocí stlačeného CO2 v bombičce, jako např. Legends M1A1 a Legends MP40.

 

  • "Čím větší kalibr, tím větší síla, průraznost a větší dostřel" - tato na první pohled logická myšlenka, která už zlidověla, určitě neplatí u vzduchovek s omezenou energií střely do 15 Joulů (hranice volného prodeje od 18 let). Vybereme-li totiž vzduchovku s energií střely 15 J v kal. 4.5 mm a použijeme diabolku s hmotností cca 0.50 g, tak úsťová rychlost bude do cca 250 m/s. Pro srovnání zase uvedeme, že vzduchovka s energií střely 15 J v kal. 5.5 mm a diabolkou s hmotností cca 0.90 g bude mít úsťovou rychlost do cca 185 m/s. Platí tedy skutečnost, čím větší kalibr, tím větší diabolka, ale tím větší je i hmotnost diabolky, a tím pádem nižší rychlost diabolky. Zároveň můžeme konstatovat, že čím vyšší rychlost, tím je větší průraznost a dostřel. Oblíbeným slabším modelem zalamovací vzduchové pušky s výkonem do 7.5 J je GAMO YOUNG AUTUMN. Oblíbeným výkonnějším modelem je např. GAMO G-MAGNUM 1250.

 

  • "Pažba musí být jednoznačně klasická dřevěná, protože jen to je kvalita" - toto je myšlenka zejména starších, konzervativních střelců, kteří byli zvyklí na to, že v dřívějších dobách existovaly jen dřevěné pažby. Určitě nepočítejte s tím, že dřevěná pažba na levné vzduchové pušce do 2500 korun bude z mimořádně kvalitního dřeva. Dřevěné pažby také vyžadují i Vaši pozornost a péči, občas je třeba na ně aplikovat olej na pažby. Netřeba se tedy bát volit i plastové pažby, které jsou odolné a nenáročné na údržbu. Zajímavou zalamovací vzduchovou puškou s nastavitelnou sportovní plastovou pažbou je B.O. Quantico. Vzduchovou puškou s kvalitní tradiční dřevěnou pažbou je určitě např. DIANA 280 Classic.

RADA NA ZÁVĚR

Pokud jste nerozhodní, nebo je pro Vás online informací mnoho, nebo některým nerozumíte, a proto si neumíte vybrat, neváhejte se obrátit na prodejce. Poradit se můžete telefonicky nebo emailem. Emailová forma je možná ještě lepší, jelikož jednoduše napíšete Vaši představu o vlastnostech vzduchovky a o ceně a prodejce Vám doporučí několik modelů podle Vašich představ, ze kterých si již určitě vyberete. A určitě Vám nezapomene doporučit i správné příslušenství jako např. střelivo, pouzdra, čistící sady, terče a mnoho jiného.

 
avatar
Michal

Zdravim a čo tak hatsan 125 kal.6.35mm cena cca200€ na zábavu sem tam zajace to by slo nie?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, nezabúdajte na to, že v SR sú vzduchovky voľnopredajné od 18 rokov len vtedy, ak energia strely nepresahuje 17 Joulov. Diabolka 6.35 mm s obmedzením do 17 Joulov letí naozaj veľmi pomaly z dôvodu jej vysokej hmotnosti.

...
avatar
Dusivk

Veru je to tak, než som si cez internet kúpil 440 Hunter a k tomu aj kvalitné strelivo Exact 4,5 mm, týždne som študoval diskusné fóra a skúsenosti užívateľov, než som si vybral pre mnou zamýšľané využitie. Nakoniec som na webe http://vzduchovka.nasehobby.sk/ svoje skúsenosti spísal pre ostatných začiatočníkov. Práve preto, aby sa vyvarovali chýb a zbytočných sklamaní.
Streľba zo vzduchovky je zábavný a nie drahý šport.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze