Kategorie
 
 
 
 
 

KTERÉ MODELY VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ JSOU VHODNÉ I PRO LEVÁKY?

Pondělí, 23 srpna 2021
KTERÉ MODELY VZDUCHOVÝCH ZBRANÍ JSOU VHODNÉ I PRO LEVÁKY?

Ne každá vzduchová zbraň je uzpůsobena k používání pro leváky. Modely a verze, které jsou výlučně jen pro praváky mají některé ovládací prvky laděné a přizpůsobené jen pro praváky. Například to může být umístění pojistky, její ovládání, samotné tvarování pažby nebo pažbení a jiné. Proto ovládání a obsluhování takových zbraní může být pro leváka nepohodlné, což může mít vliv na kvalitu a přesnost střelby. Z toho důvodu různí výrobci nabízejí i modely vzduchových pistolí, pušek a revolverů, které jsou neutrální k obsluze a dokáže je bez problémů ovládat i levák a pravák a modely, které jsou určeny výhradně pro leváky. Čtěte dál a společně se podíváme na vybrané modely vzduchových zbraní vhodných i pro leváky.

 

ZALAMOVACÍ VZDUCHOVÁ PUŠKA GAMO BLACK KNIGHT IGT

Model Black Knight IGT kal. 4.5 mm je typickým příkladem vzduchové pušky, jejíž pažba a ovládací prvky jsou navrženy tak, aby byla vhodná pro leváky i praváky. Leváka tedy při její obsluze a střelbě z ní nebude nic vyrušovat. Je vhodná i pro náročnější střelce a poskytuje energii střely do 15 J. Tento model má moderní plastovou pažbu, nastavitelná světlovodní mířidla, krytou mušku, manuální pojistku proti nechtěnému výstřelu a možnost instalace puškohledu s montáží širokou 11 mm. Spoušť má technologii SAT (Smooth Action Trigger) a má jemný chod. IGT technologie zajišťuje pohodlnější, tišší a přesnější střelbu. Díky této technologii se puška příjemněji nabíjí a udržuje konstantní úsťovou rychlost i při velmi časté střelbě. Celková délka pušky je 1 110 mm a hmotnost je 3 kg.

ZALAMOVACÍ VZDUCHOVÁ PUŠKA CROSMAN VANTAGE NP

Model Vantage NP kal. 4.5 mm je také klasickým příkladem vzduchové pušky vhodné pro praváky i leváky, avšak pro méně náročné. Patří do nižší cenové skupiny a disponuje energií střely do 7.5 J. Hodí se tedy pro mladší nebo začínající střelce - i leváky. Puška Vantage má jednoduchou dřevěnou pažbu, světlovodní mířidla, nastavitelný cílník a pojistku proti nechtěnému výstřelu, která se nachází před spouští. Nechybí ani možnost instalace puškohledu s montáží širokou 11 mm. Technologie NP (Nitro Piston) znamená, že v pušce se nenachází klasická pružina, ale píst plněný dusíkem. Tato technologie poskytuje tišší střelbu, konstantní výkon, příjemnější nabíjení a menší zpětný ráz. Z hlediska výkonu je tedy ekvivalentem klasických českých Slavií model 630 nebo 631. Celková délka je 1 143 mm a hmotnost je 2 990 g.

PUMPOVACÍ VZDUCHOVÁ PISTOL ZORAKI HP-01

Oblíbená pumpovací vzduchová pistole značky Zoraki model HP-01 se standardně dodává s pažbením pro praváky. Trh však nabízí možnost dokoupení pažbení, které je vhodné pro leváky. Tento model je v nabídce i ve verzích s prodlouženou hlavní a v kalibrech 4.5 mm (.177) a 5.5 mm (.22). Pistole Zoraki HP-01 má ergonomické pažbení, vrchní montážní lištu o šířce 22 mm, na kterou je možné nainstalovat malý kolimátor, spodní montážní lištu o šířce 22 mm, na kterou lze nainstalovat např. svítidlo nebo laserový zaměřovač, nastavitelný cílník, automatickou pojistku proti nechtěnému výstřelu, která se nachází před spouští a nastavitelnou spoušť. Před každým výstřelem je třeba pistoli natlakovat napumpováním pomocí vrchní části pistole. Hmotnost v závislosti na variantě je cca 1 000 g.

KRÁTKÉ ZBRANE FUNGUJÍCÍ NA PRINCIPU CO2

Většina CO2 zbraní je pažbením tvarována neutrálně tak, aby pasovala do ruky i pravákovi i levákovi. S ovládacími prvky, jako např. tlačítko záchytu zásobníku a ovládání pojistky je to horší. Ty jsou většinou umístěny tak, že vyhovují více pravákovi. Neutrálním modelem vzduchového revolveru poháněného pomocí CO2 bombičky, který bez jakýchkoli problémů bude ovladatelný i pro leváka je model Vigilante značky Crosman. Na většině pistolí naleznete ovládací prvky přizpůsobené výhradně pro praváky. Z těch nejvhodnějších pro leváky pro Vás vybíráme model COLT GOVERNMENT M45 CQPB německé značky Umarex. Pažbení je vytvarováno neutrálně a pojistku lze ovládat z obou stran. Tlačítko záchytu zásobníku i spouštění závěru je však vhodnější pro praváky.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze