Kategorie
 
 
 
 
 

Jdete do lukostřelby? Takhle se připravuje

Úterý, 27 srpna 2019
Jdete do lukostřelby? Takhle se připravuje

Zajímá Vás lukostřelba? Staňte se čarostrelcom, jakým byl Robin Hood. V tomto krátkém návodu Vám poradíme, jak si vybrat luk. Je pro Vás vhodnější kladkový nebo spíše reflexní? Co všechno k lukostřelbě potřebujete? A jak zaujmout správný postoj při střelbě? Pojďme na to.

Luk samotný vznikl již velmi dávno. Některé zdroje uvádějí dokonce 16. století p.n.l. Tehdy sloužil primárně na lov zvířat a na boj. Dnes se využívá i jako sportovní nástroj a lukostřelba se stala olympijskou disciplínou. Je to oblíbený sport napříč generacemi i zeměmi. Vyrábějí se luky optimalizované pro děti, mládež či dospěláky. Střílet můžete venku i uvnitř v krytých halách.

Základní kritéria výběru

Při výběru luku jsou nejdůležitějšími faktory délka a síla nátahu. Před tím, než začnete s výběrem luku, určitě si svou stranu. Co to znamená? Vyzkoušejte si, zda se Vám lépe míří pravým nebo levým okem, a také, se kterou rukou se Vám pevnější drží luk a snadněji natahuje tětiva.

Následně se setkáte s velkým rozmezím délky luků a nezkušení lukostřelci - začátečníci si často vybírají nesprávnou a zároveň nepohodlnou délku. Jak si tedy vybrat? Změřte si délku nátahu. Narovnejte před sebe pěst, v níž si představíte madlo luku. Druhou rukou proveďte pohyb, jako byste natahovali tětivu pomyslného luku až k lícní kosti nebo k ústům. Vzdálenost od středu pěsti k ústům je přesná délka nátahu. Nátah se dá určit i podle Vaší výšky. Osoby nižší než 165 cm si vybírají luky do délky 64" a pokud jste vyšší, tak Vám budou pasovat spíše luky s délkou nad 66".

Síla nátahu se liší vzhledem k Vaší celkové silové schopnosti. Začátečnicím se doporučuje zkoušet luky se sílou 20 lbs až 26 lbs. Začátečníkům zase luky se sílou 28 lbs až 34 lbs. Důležité je zjistit, zda jste schopen střílet opakovaně se stejnou razancí a přesností. Pokud si vyberete luk, který je pro Vás příliš silný, bude se Vám rychleji unavovat svalstvo a střelba nebude přesná při dalších opakováních.

Reflexní vs. kladkový luk

Když jste si změřili správné údaje a už víte, jaký luk byste chtěli, představíme Vám dva druhy luků, které u nás v e-shopu naleznete.

Reflexní luky jsou z trvalých a odolných materiálů. Sklolaminátové ramena zaručují dostatečnou pružnost a mladým začínajícím lukostřelcem je můžeme jen doporučit. Na výběr máte luky se sílou od 10 lbs do 35 lbs, takže si vyberete ať patříte do jakékoliv věkové kategorie.

Propracovanější a zároveň poměrně snazší na ovládání jsou kladkové luky, které patří mezi nejpřesnější luky. Využívají se jako sportovní pomůcky, a také lovecké zbraně. Vzhledem k menší fyzickou náročnost, hlavně díky kladkám, můžete po krátkém tréninku mnohem přesnější střílet a snížit rozptyl šípů.

Výstroj na lukostřelbu

Kromě luku budete samozřejmě potřebovat i dostatek šípů. Při výběru si dejte pozor na parametry, ale podle charakteristiky luku byste si snadno měli najít ty správné šípy. Dále potřebujete terčovnici s terčem. Terčovnice koupíte buď slaměné nebo pěnové. Na výběr máte i speciální terčové vaky z pevné tkaniny a výztuže. Na přenášení luku dobře poslouží specializovaná taška. Jednou z nejvíce namáhaných částí luku je tětiva. Proto doporučujeme mít jednu-dvě náhradní tětivy, abyste nepřišli o funkčnost luku kvůli jejímu poškození nebo protržení.

Správný postoj při střelbě

Máte luk, šípy i terč? Už vám stačí jen vyběhnout na volnou a přehlednou plochu, ideálně bez osob ve Vaší bezprostřední (i vzdálenější) blízkosti, a zkoušet se trefit. Pamatujte přitom na pevný postoj.

Tělo držte rovně, takže žádný záklon ani předklon k luku. Ramena udržujte v jedné rovině a natočte se bokem. Tětivu uchopte dominantní rukou dvěma nebo třemi prsty. Položte prsty pod šíp nebo jej uchyťte mezi prostředníček a ukazováček. Napněte ruku ve výšce ramene až k obličeji. Nevytáčejte přitom loket až příliš. Šíp následně položte na hřbet ruky před sebou.

Jak zvýšit přesnost střelby? Opakujte stejný cyklus pomocí kotvících bodů. Když natáhnete luk, přitáhněte ruku k obličeji vždy na stejné místo = kotevní bod. Mohou to být například ústa nebo lícní kost. Každý si musí najít vlastní kotevní bod. Vždy používejte stejný počet prstů ve stejné poloze, když natahujete luk. Při výstřelu se snažte zamířit na co nejmenší bod na terči. Buďte klidný a dýchejte. S výdechem otevřete prsty a ... Trefili jste? :)

 
avatar
Paťo

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať aké IBS by mohol mať môj drevený luk, ktorý má dostrel cca. 120-150m?

...
avatar
AFG.SK

Dobrý deň, tak to sa takto nedá naozaj odhadnúť, nakoľko odpor náťahu priamoúmerne nesúvisí s rýchlosťou šípu a s dostrelom.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze