Kategorie
 
 
 
 
 

JAK VYBRAT SPRÁVNÝ LUK A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO ZAČÁTEČNÍKA?

Čtvrtek, 29 července 2021
JAK VYBRAT SPRÁVNÝ LUK A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO ZAČÁTEČNÍKA?

Pokud jste se rozhodli začít s nějakým sportem nebo volnočasovou aktivitou, ale nejste si jistý svou kondicí, sáhněte po lukostřelbě. Tento nenáročný sport, při kterém nepotřebujete běhat, je skvělý i pro úplné začátečníky. Pročistí Vaši mysl a zlepší soustředění. Jak si tedy vybrat ten správný luk, když chci začít s lukostřelbou? Přinášíme Vám pár dobrých rad.

Vynález luku a šípu spadá podle vědeckých odhadů do starší kamenné doby, takže věk luku a šípu je asi 50 000 let. Názory na vznik luku se ale různí. Jisté ale je, že luk a šíp provázejí lidstvo na celé jeho dosavadní pouti. Ve významu pro zachování a vývoj lidského rodu je objev luku a šípu zařazen na třetí místo za objev řeči a ohně. Byl to nástroj, který byl pro člověka rozhodující při obstarávání potravy i ve válce. Při výběru vhodného luku je třeba položit si následující otázky:

1. Jaký typ lukostřelby mě nejvíce zajímá? Je to střelba na terč, 3D střelba na makety zvířat, lov či instinktivní střelba? Od toho se odvíjí typ luku a jeho výbava.

2. Chci střílet jen pro zábavu a relax a časem možná i soutěžně? Pro zábavu a relax máme široký výběr rekreačních luků, díky kterým se zdokonalíte ve střelbě natolik, že budete chtít ukázat svůj talent i soutěžně.

3. Luk bude jen pro mě nebo má být pro více lidí, např. jako „rodinný luk“, společná zábava? I univerzální luky pro celou rodinu mohou být skvělou volbou.

4. Jaký mám rozpočet pro koupi luku? Velmi důležité, neboť od toho se odvíjí kvalita, náročnost a rozsah lukostřelecké výbavy. Pro začátečníka není důležité vybrat ten nejdražší luk, ale ten, který bude nejvíce pasovat jeho využití a potřebám.

5. Jaký typ luku tedy bude pro mě ideální? Každý má jinou představu, než si bude tento sport vychutnávat. Lukostřelba má několik podob, závislých zejména na typu luku. Někdo preferuje střelbu s lukem historickým, resp. tradičním tzv. longbow. Stejný luk používal i Robin Hood. Jiní střelci mají blíže ke starověkým, krátkým lukům, nebo naopak k reflexním sportovním lukům, nazývaným také olympijské luky, které jsou určeny k přesné střelbě na delší vzdálenosti.

Pro technicky orientované střelce máme kladkové luky. Jsou to sportovní luky s vysokou verzatilitou (modifikací) a silným výkonem díky konstrukci. Často nazývané také lovecké luky. U těchto typů luků je povinná výbava střelce opravdu nutná. Bez pomůcky, jako je vypouštěč tětivy, luk nelze používat. Další nutné příslušenství jsou základky šípů, mířidla a průhled mířidel nebo očko na tětivu.

Velmi oblíbené a doporučené jsou již hotové sety kladkových luků ve tzv. RTS/RTH variantě – Ready to shot – připraven ke střelbě. Kladkový luk je tak již kompletně vybaven (kromě vypouštěče) nutným příslušenstvím pro použití. Najdete ho v různých značkách jako Bear Cruzer, Ek Archery nebo PSE Archery.

Samozřejmě existují přesné specifikace a tabulky pro výběr vhodného luku. V praxi se však setkáme vždy s nejzásadnějším pravidlem. Luk, jeho sílu a velikost volíme podle věku lukostřelce a délky jeho natažené paže od jugulární jamky (jamka pod hrtanem) po střed dlaně. Pro začátečníky ženského pohlaví doporučujeme luky s napínací silou 22 – 26 Lbs a pro muže o síle 30 Lbs. Pro děti 8 – 12 let je nejvhodnější začínat se silou mezi 18 – 20 lbs a ve věku 12 – 15 let s napínací silou luku 20 – 22 lbs.

Síla každého člověka je individuální. Také záměr, se kterým si luk kupujete, hraje roli při výběru. Proto Vám rádi poradíme a najdeme s Vámi vhodný typ.

 
avatar
stefan vetter

Dobry den. Aky luk s najvyssou silou co sa meria v jednotke libra, mozem pouzivat na zahrade alebo v lese? Dakujem. Silnejsi luk, sa moze pouzivat uz len na strelnici?

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, kuše a luky s napínacou silou viac ako 33 LBS sú zbraňami kat. D a nemali by ste s nimi strieľať mimo strelnice.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze