Kategorie
 
 
 
 
 

Jak si vybrat kvalitní paralyzér

Úterý, 27 října 2020
Jak si vybrat kvalitní paralyzér

Elektrické paralyzéry patří spolu s obrannými spreji a teleskopickými obušky k nejoblíbenějším prostředkem osobní ochrany. Pokud nejste fyzicky zdatní, případně neovládáte bojová umění, tak elektrický paralyzér může být pro Vás vhodným obranným prostředkem. Jak paralyzér funguje, což způsobuje a jak si ho správně vybrat se dočtete dále.

JAK FUNGUJE paralyzéru A CO ZPŮSOBUJE?

Nezaměňujte kontaktní elektrický paralyzér s tzv. TASSERom, který má formu pistole, která vystřelí elektrody několik metrů před Vás a zasáhne a složí pachatele i na dálku. Elektrický paralyzér je kontaktní obranný prostředek, což znamená, že při obraně je třeba útočníka s paralyzérem přes jeho elektrody kontaktovat přímo, nejlépe na místo, které není chráněno oblečením (holý krk). Přes oblečení může účinnost paralyzéru slábnout. Paralyzér vystavuje tělo vysokému napětí, ovšem nízkému proudu, proto není způsobilý přivodit závažné zranění nebo smrt útočníkovi. Intenzita obrany s paralyzérem může být různá. Pokud na útočníka použijete paralyzér s intenzitou výboje trvající cca 1 až 2 sekundy, tak způsobíte útočníkovi slabé svalové křeče s bolestí a je velká šance, že i takto krátkým výbojem ho odrazují a upustí od útoku. Pokud je však útočník fyzicky zdatný a odolný, je třeba použít paralyzér v intenzitě trvající i několik sekund, čímž mu způsobíte silné svalové křeče, složíte ho na zem a ztratí orientaci na několik sekund až minut. Paralyzéry jsou napájeny pomocí vestavěné dobíjecí baterie nebo pomocí vyměnitelných baterií. Před používáním paralyzéru je třeba podrobně se seznámit s návodem, abyste věděli, které tlačítko má jakou funkci. Není na škodu vyzkoušet si s ním i základní obranné techniky, jak byste ho při reálné sebeobraně použili. Myslete ale na to, že je vždy lepší se konfliktu vyhnout. Nevystavovat se nebezpečím a předcházet jim. Na ulici tak můžete přejít raději na druhou stranu, doma si zase můžete pořídit solidní bezpečnostní dveře, abyste mezi sebe a útočníka postavili vždy vzdálenost či překážku.

 

PODLE ČEHO SI VYBRAT?

Trh je plný paralyzérů s různými stupni napětí (od 200 000 až do 2 000 000 Voltů), různých tvarů a velikostí. Vyskytují se i elektrické paralyzéry se zabudovaným slzným sprejem nebo zabudovaným svítidlem. Čím menší paralyzér, tím lépe se dá skrýt a nosit, manipulace s ním však při obraně může být už horší. Ověřeným výrobcem elektrických paralyzérů je americká značka UZI, která se zabývá výrobou zejména malých modelů a česká značka ESP, která se zabývá výrobou profesionálních modelů pro ozbrojené složky. Americká značka UZI dokonce nabízí model ve velikosti pera. Paralyzer je vhodný na obranu nejen proti lidským, ale i zvířecím útočníkem. Proti psům je však vhodnější paralyzér ve tvaru obušku, pomocí kterého ho zasáhnete i na vzdálenost cca 1 metr. Za nejúčinnější bývají označovány modely české značky ESP (model POWER MAX a SCORPY MAX), jejichž rozměry jsou však větší, avšak jsou napájeny silnými 9 V bateriemi a jsou jimi vyzbrojené různé bezpečnostní složky po celém světě. Značka ESP nabízí ke svým paralyzérem i různé druhy pouzder na nošení.

 
avatar
Milica Hagarová

Dobrý deň, poprosím Vás o odporúčanie konkrétneho paralyzéra. Potrebujem na psa, 50kg bull plemeno. Včera napadol môjho psa na vodítku, čo som čítala, tak paralyzér vydá silný zvuk, tak neviem ako môj pes a či pri kŕčoch spôsobených paralyzérom bude možné ho oddeliť od môjho psa. Či nedôjde k stiahnutiu svalov v kŕči. Ďakujem za odpoveď, Milica Hagarova

...
avatar
Mgr. František Gajdoš

Dobrý deň,
na zvieratá odporúčam skôr silné obranné spreje.

...
avatar
Andrea

Jeden som v nedelu vystriekala priamo do očí foxteriéra zakusnutého v krku mojho weimara….ani ho nepohlo až ho muž priškrtil. Zato my naokolo sme potom umierali od pálenia

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, akým sprejom ste disponovali?

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze