Kategorie
 
 
 
 
 

JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT MUNICI PRO VZDUCHOVKU?

Středa, 27 května 2020
JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT MUNICI PRO VZDUCHOVKU?

Někdo si možná řekne, že do vzduchových zbraní patří jednoduše diabolka nebo brok. Když však následně v kamenné prodejně nebo v internetovém obchodě zjistí, že dnes již existuje veliké množství diabolek a broků, tak najednou zůstane zaskočen a neumí si vybrat. V následujících řádcích se vám tedy pokusíme poradit, jak si vybrat správné střelivo do Vaší vzduchové zbraně.

POTŘEBA VĚDĚT KALIBR SVÉ ZBRANĚ

Často se stává, zejména v kamenných prodejnách, že přijde zákazník a ptá si diabolky do vzduchovky. Pak následuje první otázka od prodejce, že jaký kalibr diabolek potřebuje. Odpověď zákazníka bývá někdy velmi překvapivá a odpoví, že neví, že vždyť "obyčejné diabolky''. Taková odpověď pro prodejce zbraní zní podobně, jako kdybyste na otázku od pumpaře na čerpací stanici, zda tankujete benzín nebo naftu, odpověděli, že nevíte, že vždyť "obyčejné palivo''. Následně se prodejce snaží od zákazníka zjistit alespoň název a model zbraně, ani to však častokrát nevede k úspěchu. Proto je opravdu důležité, abyste znali kalibr své zbraně a také název a model své zbraně. Kalibr charakterizuje průměr diabolky a je vyjádřen buď v evropském měřítku (např. 4.5 mm) nebo v anglo-americkém měřítku v desetinách, setinách a tisícinách palců (např. .177). Dnes už totiž existují vzduchovky různých ráží. Nejrozšířenějším kalibrem je 4.5 mm (.177) a 5.5 mm (.22). Dalšími kalibry jsou 5.00 mm (.20) a 6.35 (.25). Nejméně rozšířenými kalibrem v Evropě jsou 7.62 (.30) a 9 mm (.35).

Zejména v případě vzduchových zbraní s tzv. věnečkovým zásobníkem si třeba dát pozor i na délku diabolky. Diabolka nesmí vyčnívat z tohoto zásobníku.

POTŘEBA VĚDĚT SÍLU SVÉ ZBRANĚ

Lidově se potenciál vzduchovky označuje jako síla nebo výkon. Potenciál vzduchové zbraně se však neměří ani v jednotkách síly (Newton) a ani v jednotkách výkonu (Watt). Měří se v joulech jako tzv. energie střely na ústí hlavně. Proč je důležité znát energii své vzduchové zbraně?

Nejen, že existuje mnoho kalibrů diabolek, ale v rámci konkrétního kalibru se diabolky rozlišují i ​​podle jejich hmotnosti. Naše doporučení, jakou hmotnost diabolek kal. 4.5 mm použít podle energie vzduchovky:

  • Energie od 3 do 5 joulů - hmotnost od 0.20 g do 0.40 g
  • Energie od 5 do 10 joulů - hmotnost od 0.40 g do 0.60 g
  • Energie od 10 do 15 joulů - hmotnost od 0.60 g do 0.90 g
  • Energie 15 joulů a více - hmotnost od 0.90 g a více

Naše doporučení chápejte jako orientační, nikde není psáno, že nemůžete do vaší 15 Joulové vzduchové pušky nabít i diabolky s hmotností 1.10 g. Určitě však nedoporučujeme experimentovat s takto těžkou diabolkou ve vzduchovce s energií střely např. 3.00 Joule. V tomto případě by se mohlo stát, že by tak těžká diabolka ani nevyletěla z hlavně. Vždy pamatujte, na pravidlo, čím těžší diabolka, tím nižší její úsťová rychlost a menší dostřel. Co však v případě pokud neznáte energii střely své zbraně?

Pokud tuto informaci nenajdete na obalu vzduchovky, přímo na vzduchovce, nebo nevíte informaci prověřit od dodavatele, v tom případě vám zbývá už jen jediná možnost, a to energii střely změřit. Buď vyhledáte prodejce, který takovou službu nabízí, nebo si přístroj na měření energie a rychlosti střely s názvem chrono zakoupíte. Energii střely vystřelené ze zbraně lze vypočítat podle vzorce (0.5 x M x V²) / 1000. M představuje hmotnost diabolky v gramech a V představuje rychlost diabolky v m/s.

VÝBĚR PODLE ÚČELU

Diabolky je třeba vybírat i podle účelu. Účelem může být zejména volnočasová, sportovní střelba nebo odstřel škůdců jako např. potkanů. Pokud je pro vás střelba jen občasným koníčkem, určitě vám budou stačit diabolky nižších cenových relací. Pokud jste však zkušeným střelcem, který pravidelně trénuje a zlepšuje se, tak budete potřebovat něco lepšího. V takovém případě pro vás doporučujeme diabolky kvalitních výrobců jako JSB nebo Handler and Natterman. Pokud hledáte lovecké diabolky, určitě se podívejte modely diabolek jako Hornet, Metalmag, Rocket a Polymag.

SPECIÁLNÍ STŘELIVO DO VZDUCHOVEK

Speciálním střelivem odlišným od diabolek jsou olověné a ocelové broky. Olověné broky jsou vhodné spíše do některých starých, slabších typů vzduchovek. Do moderních vzduchových zbraní doporučujeme používat diabolky. Ocelové broky jsou určeny převážně do CO2 pistolí s hladkou hlavní bez vývrtu. Nikdy do takových zbraní nenabíjejte olověné broky, můžete zbraň vážným způsobem poškodit. Vždy tedy používejte střelivo příslušného kalibru a druhu. Pokud si nejste jisti výběrem, vždy se raději poraďte s prodejcem.

 
avatar
Matej

Dobrý deň. Chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi diabolkou kal. 4.5 mm a oceľovými brokmi ? Myslím to tak že ktoré strelivo z tých dvoch dokáže trebárs rozbiť dlaždicu alebo prestreliť plnú uzatvorenú plechovku na vzdialenosť Cca 8m. ... Neviem sa rozhodnúť medzi tromi vzduchovymi pištoľami ale dve sú na olovené diabolky kal.4.5mm a jedna je na oceľové broky.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, na rozbíjanie dlaždíc by ste pravdepodobne potrebovali silnejšie vzduchovky. Každopádne tenká plechovka by nemal byť problém ako pre diabolku tak pre oceľový brok, samozrjeme, rozhodujúca bude aj vziadlenosť uloženia plechovky ako cieľa.

...
avatar
Radek Polách

Dobrý den, chci se zeptat, zda se ještě prodává střelivo do vzduchovky na vícenásobné použití. Vím, že jsem kdysi střílel ze vzduchovky (Slavia 630 model 77) a používali jsme k tomu střelivo s kovovou horná částí a různobarevnými "štětinami" v dolní části. Děkuji za odpověď.
Radek Polách

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, možno máte na mysli tzv. šípky. Tie momentálne nemáme v ponuke.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze