Kategorie
 
 
 
 
 

JAK NASTAVIT PUŠKOHLED NA VZDUCHOVÉ PUŠCE?

Úterý, 15 prosince 2020
JAK NASTAVIT PUŠKOHLED NA VZDUCHOVÉ PUŠCE?

Puškohled je optické zařízení, které se instaluje zpravidla na rám zbraně a usnadňuje a urychluje zaměřování cíle na delší vzdálenosti. Při míření přes klasické pevné mířidla musí střelec sladit mušku s hledím a současně mířit na cíl. Při střelbě přes puškohled však stačí sladit jen zaměřovač (kříž) s cílem, díky čemuž je střelba rychlejší, pohodlnější a jednodušší. Dále Vám vysvětlíme jak správně vybrat puškohled a jak jej nastavit.

CHARAKTERISTIKA Puškohledy A JEJICH PARAMETRŮ

Při výběru puškohledu třeba myslet na účel, pro který má být využit. Při střelbě na větší vzdálenosti se používají puškohledy s větší optikou a s variabilním přiblížením (ZOOM). Na menší vzdálenosti jsou vhodné menší puškohledy. Při výběru puškohledu např. na vzduchovou pušku třeba zvážit i energii střely. Pokud máte vzduchovou pušku s nízkou energií střely s omezeným dostřelem (např. do 7.5 joulů), určitě Vám bude stačit puškohled menších rozměrů a také bez variabilního přiblížení (např. 4 x 20, 4 x 32). Puškohledy s variabilním přiblížením bývají označeny např. 3-9 x 40. Údaj 3-9 Vám prozrazuje, že můžete přibližovat obraz cíle od trojnásobného zvětšení až po devětnásobné zvětšení. Údaj 40 představuje šířku objektivu v milimetrech. Čím větší objektiv, tím větší světelnost, avšak na úkor hmotnosti. Čím více přibližujete, tím máte menší zorné pole a nižší světelnost. Puškohledy bez variabilního přibližování mají větší propustnost světla. Některé modely mají i podsvícení kříže nebo středového bodu, což pomáhá např. při střelbě v šeru. Intenzitu podsvícení lze většinou regulovat v několika stupních. Při výběru puškohledu se můžete setkat také s pojmem paralaxa. Paralaxa je mechanické nastavení optického systému, které slouží k zobrazení cíle ve stejné ohniskové rovině na jakoukoli vzdálenost. Díky vysokým typem montáží s tzv. podhledem je na některých modelech zbraní možné mířit i přes pevné mířidla nebo i přes puškohled. Existují také různé formy, resp. tvary záměrných křížů s různými označeními. Oblíbenými značkami puškohledů na vzduchovky jsou Walther, Nikko Stirling a Valiant.

JAK NASTAVIT Puškohled na vzduchové pušce?

Puškohled nestačí jen nasadit na Vaši zbraň. Je třeba ho v souladu s návodem horizontálně a vertikálně nastavit. Na nastavování puškohledů existují i ​​speciální stojany na zbraň, které ji pevně zafixují a následně se uskutečňuje testovací střelba na terč a horizontální a vertikální nastavování puškohledu. Většina z Vás však jistě doma takovou profi pomůcku nemá a ani nebude chtít do ní investovat několik stovek Eur. Proto, pokud nemáte stojan, opřete pušku o nějaký předmět, případně si zakupte dvojnožku, abyste co nejvíce eliminovali možné odchylky způsobené otřesy. Stanovte si vzdálenost, na kterou chcete puškohled nastavit (při vzduchovky s energií střely cca 15 joulů např. 25 m) a umístěte terč (nejlépe se standardním rozměrům 14 x 14 cm). Začněte opakovanou střelbu na terč a podle toho, kam Vám střela zachází, uskutečňujte na puškohled stranovou a výškovou korekci. Většina z nás má v rodině nebo mezi přáteli myslivce nebo sportovní střelce, proto pokud se Vám to zdá komplikované, nebo se Vám nedaří, požádejte je o pomoc, bude to pro ně hračka.

 
avatar
Stano

Zdravim,kúpil som si puškohlad Edenberg 3-12-50E na vzduchovku Artemis 1100 Všetko v poľsku.Pred tým som mal iný puškohlad slabši.Tento som namontoval a neviem ho presne nastaviť kde je hore,dole a kde do prava a do ľavaZatial som skušal na terč ale ani ho nezachyti asi je celkom rozladený.Asi musím dať veľký kartón min m x m za terč.Pritom som dosť dobrý strelec zo vzduchovky akurát s nastavením to je zle.

...
avatar
Lovec225

Dobrý deň môžem sa spýtať ohľadom puškohľadu? Mám taký problém že vlastne keď mám aj nastavený puškohľad že už by mal ísť pekne tak po 1-2 výstreloch sa zasa dáko posunie a je riadne pripojený k vzduchovke takže je možné že by to mohlo byť krivou hlavňou ? Ďakujem za pomoc.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, pokiaľ sa nástrel po pár výstreloch rozladí, môže byť problém priamo vo vnútri puškohľadu.

...
tsSLAueP

1

...
tsSLAueP

1

...
avatar
Miloš Kapusta

Dobrý deň. Kúpil som si vzduchovku Black ops sniper aj s puškohľadom Norica 3-9x40. Nenašiel som k tomu návod na nastavenie optiky pri nástrele. Regulácia priblíženia je dobrá, obraz ostrý. Sú tam na seba dva kolmé regulátory bez ciachovaniaa nemám pocit, že by hýbali so zameriavačom. Je to len statická optika s priblížením.
Ďakujem za odpoveď.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, ak sa v balení nenachádza návod na nastavenie optiky, napíšte prosím kolegovi na sales@afg.sk a pošle Vám ho. Pri točení s horizontálnym a vertikálnym regulátorom okom vo vnútri puškohľadu nezachytíte pohyby so zámerným krížom. Priebeh nastavovania uvidíte na terči pri testovacej streľbe.

...
avatar
Štefan

Mám dva dni vzduchovku a rozpadol sa mi kríž na puškohlade Ux 6×40 už je puškohľady bez kríža

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, v takom prípade je tovar potrebné reklamovať.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze