Kategorie
 
 
 
 
 

Hledáte zbraň pro nenáročního střelce? Krátké vzduchovky jsou jako stvořené pro začátečníky

Středa, 17 února 2021
Hledáte zbraň pro nenáročního střelce? Krátké vzduchovky jsou jako stvořené pro začátečníky

Přemýšlíte, jak využít volný čas? Zajímáte se alespoň trochu o zbraně? Chtěli byste nějak začít a zjistit, zda Vás střelba bude bavit? Pokud do vyzkoušení nechcete hodně investovat, tak správnou volbou na začátek bude krátká vzduchová zbraň, ať už ve formě pistole nebo revolveru, jejichž cena Vaši peněženku příliš nepotrápí. Vybírat si třeba určitě podle účelu, zda půjde jen o volnočasovou střelbu, nebo o tréninkovou střelbu s plánem zdokonalit se a v budoucnu si pořídit např. dlouhou pušku. To, jak si tedy správně vybrat, se dočtete dále.

Zalamovací VZDUCHOVÉ PISTOLE

Zalamovací vzduchové pistole fungují na jednoduchém principu. Zalomíte hlaveň, vložíte diabolky, hlaveň zaklopíte zpět, zamíříte a střílíte. Většina modelů těchto pistolí má i tzv. drážkovanou hlaveň, která výrazně pomáhá zpřesňovat mířenou střelbu na terč. Jsou jednoranové, bez zásobníku. Takové vzduchovky budou správnou volbou i pro začátečníky, kteří nemají v plánu přejít v budoucnu na vzduchovou pušku. Budou však vhodné i pro ty, kteří chtějí přejít na zalamovací vzduchovou pušku, která funguje na stejném principu nabíjení a střelby. Energie střely tohoto typu zbraní se pohybuje přibližně mezi 3.0 až 7.5 joulů. Proto terčová střelba je ideální ze vzdálenosti přibližně od 5 do 10 metrů. V cenové relaci mezi 50 až 70 eury doporučujeme španělský model GAMO P-900 a ruský model Bajkal MP-53M. Pokud Vám není líto doplatit si jen pár eur navíc, tak v ceně okolo 100 eur si víte koupit jedinečnou francouzskou vzduchovou pistoli model Langley Pro Sniper s přídavnou pažbou, se kterou jistě zažijete spoustu zábavy.

CO2 pistole a revolvery

Vzduchové CO2 pistole a revolvery jsou většinou replikami originálních palných zbraní. Proto pokud sice nemáte zbrojní průkaz, avšak máte svůj vysněný model pistole např. z akčních počítačových her, tak je možné, že takovou repliku v nabídce vzduchových zbraní najdete. Jsou poháněny malými bombičkami s 12 g obsahem CO2, které dokáží vydržet přibližně 50 výstřelů a mají zásobníky s různou kapacitou. Můžeme je rozdělit do dvou skupin na ty, které střílejí jen diabolky a ty, které střílejí jen ocelové broky.

  • Střílející diabolky - má drážkovanou hlaveň, lze od nich očekávat i relativní přesnost vzhledem k jejich výkonu. Energie střely je zpravidla okolo 3.0 joulů. Střelba na klasické terče pro vzduchovky s rozměrem 14 x 14 cm je ideální přibližně na 5 metrů. Oproti modelům střílejícím pouze ocelové broky jsou dražší, pokud však chcete střílet přesněji, určitě si zvolte diabolkovú verzi. Také se vyrábějí i repliky originálních předloh. Oblíbenými příklady jsou Walther CP 99, Beretta 92 FS a určitě i legendární rakouská pistole Glock 17. Některé modely mají tzv. funkci Blow-Back, díky které se závěr pistole při každém výstřelu pohybuje, jak na reálných samonabíjecích pistolích. Specifickým je např. revolver americké značky Crosman model Vigilante, který dokáže střílet i ocelové broky a také klasické diabolky.
     
  • Střílející ocelové broky - nemají drážkovanou hlaveň, proto jsou mnohem méně přesné než diabolkové verze. Energie střely se také pohybuje okolo 3.0 joulů. Nejsou vhodné na střelbu do malých terčů, nakolik rozptyl lehkých ocelových broků je značný. Vhodnější je střelba na větší terče, případně předměty jako plechovky od nápojů (300 - 500 ml) a podobně. Finančně je střelba méně náročná, protože cena ocelových broků je citelně nižší než cena diabolek. Rovněž za samotnou zbraň zaplatíte méně, dají se koupit přibližně už od 50 eur. Oblíbenými replikami střílejícími ocelové BBs broky jsou např. CZ SP-01 Shadow, CZ P-07 DUTY a Glock 17. Některé modely mají také tzv. funkci Blow-Back. Pokud si zvolíte tento typ zbraně, pamatujte, že jsou určeny na ocelové broky, ne olověné. Nabitím olověných kuliček (broků) můžete takovou zbraň závažně poškodit.
 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze