Kategorie
 
 
 
 
 

Efektivní obrana před útokem? Obranný sprej tzv. "kaser" Vám pomůže v kritické situaci

Čtvrtek, 04 února 2021
Efektivní obrana před útokem? Obranný sprej tzv.

Obranné spreje jsou výrazně levnější než jiné obranné prostředky, např. teleskopické obušky a elektrické paralyzéry. Přesto jsou při obraně v kritické situaci velmi účinné a jejich velkou výhodou oproti obuškem a elektrickým paralyzérem je, že se s jejich pomocí dokážete ubránit i na dálku, bez nutnosti fyzického kontaktu. Jelikož se na trhu nachází nespočet různých druhů obranných sprejů (kaser) od různých výrobců, poskytneme Vám stručný návod, jak si vybrat ten nejlepší a nejvhodnější. Více se dočtete zde.

VÝBĚR PODLE ÚČINNÉ LÁTKY

Nejběžnějšími účinnými látkami obsaženými v obranných sprejích jsou látky CS, OC a CP.

- CS (o-Chlorbenzylidenmalodinitril) - je modernější a ve své podstatě účinnější látka jako látka CN (Chloracetopheon), která se používala jako slzný plyn přibližně v polovině 20. století. Po použití na útočníka vyvolává podráždění dýchacích cest a očí. Nakolik tato látka je menší zátěží pro organismus, tak její účinek sice nastupuje rychleji než v případě staršího typu látky CN, avšak rychleji se ztrácí. Látka CS je vhodná na obranu proti útočícím lidem. Oblíbenými obrannými spreji s touto účinnou látkou jsou spreje značky KKS GmbH a Umarex.

- OC (Oleoresin Capsicum) - představuje výtažek z extrémně pálivých chilli papriček. Vyvolává rychlé a prudké pálení očí, pokožky na obličeji, podráždění dýchacích cest a v některých případech až pocit zvracení. Je vhodná a účinná i na obranu proti útočícím zvířatům. Někteří výrobci zvyknou uvádět na sprejích s látkou OC jejich sílu pomocí tzv. jednotek pálivosti (SHU). Proto se můžete setkat s tím, že na etiketě spreje bude uvedeno "10 000 000 SHU". Podle většiny odborníků však tyto jednotky nejsou příliš spolehlivé a mají spíše za úkol jen zaujmout spotřebitele vysokým číslem v milionech. Pokud vás zaujala účinná látka OC, doporučujeme spíše zaměřit se na výběr spreje podle koncentrace této účinné látky v něm obsažené. Nejlevnější skupinou sprejů s látkou OC jsou spreje s koncentrací do 2%, jako např. OC NATO AMERICAN 40 ml. Oblíbeným sprejem s koncentrací až do 10% je např. PERFECTA OC STOP ATTACK. Pro nejnáročnější jsou v nabídce i spreje s koncentrací až do 15%, jako např. OC POLICE JET. Skutečnost, že látka OC je opravdu velmi účinná, potvrzuje i fakt, že v některých zemích je zcela zakázána nebo její koncentrace v sprejích je zákony limitovaná.

- CP - je syntetickou a extrémně dráždivou látkou. Už koncentrace 0.10% se rovná přibližně 30% koncentraci účinné látky OC. Účinky jsou v podstatě stejné, jako u látky OC, avšak ještě intenzivněji. Pokud tedy chcete to nejúčinnější, co trh nabízí, tak zvolte slovenský obranný sprej EXTREM POWER, který má i svou velkou variantu na obranu proti medvědem s názvem EXTREME POWER GRIZZLY.

VÝBĚR PODLE FORMY obranný sprej

- Rozprašovač - tato forma je vhodná zejména tehdy, pokud se chcete bránit v exteriéry, tedy v otevřených prostranstvích. Jelikož se účinná látka na útočníka rozprašuje, netřeba se sprejem tak přesně mířit na obličej, jako v případě tzv. tekuté střely. Příkladem rozprašovače je např. OC US POLICE 40 ml.

- Tekutá střela - naopak, toto bude vhodná forma, pokud se potřebujete bránit v interiéry (např. číšnice v nočním klubu). Účinná látka se v tomto případě nerozprašujte, ale vysílá se na útočníka proudem. Zasáhnete tedy jen útočníka, nezasáhnete ostatní lidi v místnosti a ani nekontaminuje místnost účinnou látkou jako v případě rozprašovače. Nevýhodou oproti rozprašovači je skutečnost, že je třeba při obraně zachovat chladnou hlavu a co nejlépe zamířit na útočníkovu obličej. Příkladem tekuté střely je např. PEPPER JET 40 ml.

- Gel a pěna - spreje ve formě gelu nebo pěny patří mezi ty nejdražší. Smyslem této formy obranných sprejů je zajistit, aby účinky spreje trvaly co nejdéle a byli co nejobtížněji odstranitelné. Odstraňováním gelu nebo pěny z obličeje si totiž útočník účinnou látku ještě více vstřebává a rozšiřuje i na jiná místa. Kvalitními spreji v těchto formách jsou německé spreje POLICE RSG GEL a POLICE RSG PĚNA.

- Velikost spreje - objemy obranných sprejů začínají od cca 15 ml. Výhodou takto malých sprejů jsou jejich maličké rozměry, schováte je i do nejmenší kapsy. Dosah účinné látky vzhledem k nízkemu tlak v nádobce je reálné jen kolem 1 až 1.5 m. Proto na spolehlivou obranu doporučujeme zvolit si sprej o objemu alespoň 40 ml, při kterém je dosah látky přibližně 2 až 3 metry.

- Velké spreje - spreje o objemu nad 100 ml už jsou vhodné spíše pro ozbrojené složky na rozhánění davu lidí, případně na obranu před velkými zvířaty. Obranné spreje se dají koupit o objemu 300 ml, 400 ml nebo až 750 ml. Spreje s takto velkým objemem mají dosah účinné látky až do 10 m.

- Maskované spreje - jsou takové, které jsou ukryty v předmětu, který imituje např. tvar klíčenky nebo pera. Jsou tedy velmi nenápadné a kompaktní.

- Spreje se světlem - hlavice se spouští je vybavena velmi silnou diodou, která je ve tmě schopna oslnit útočníka na pár vteřin a zmást ho. Také může posloužit jako svítidlo při večerní procházce a zároveň máte okamžitě k dispozici účinný obranný prostředek. Oblíbeným obranným sprejem se světlem je např. TORNADO 40 ml.

 
avatar
Pavel Vlk

Dobrý den, našel jsem na vašich stránkách obranné spreje s účinnou látkoku "CR" např. tento:
https://www.afg-obrana.cz/obranne-spreje-cr-extrem-power-40ml/
Nikde jsem nenašel podrobnější informace o této látce, můžete mi prosím napsat nějaké specifikace této dráždivé látky?
Děkuji, Vlk

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, prosím, s uvedenou otázkou sa na nás obráťte prostredníctvom emailu.

...
avatar
Jana Plchová

dobrý den, mám malého pejska bišonka. venku nás napadl vlčák. rozhodla jsem se koupit si něco na obranu svou i pejska. Je lepší paralyzér nebo pepřový sprej. děkuji za radu.

...
avatar
eshop@afg.sk

Dobrý deň, odporúčam skôr sprej, máme však v ponuke aj elektrické paralyzéry so zabudovaným obranným sprejom.

...
avatar
davidbluch@seznam.cz

zapomnel heslo

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze