Kategorie
 
 
 
 
 

Vývoj amerických samonabíjecích a samočinných pušek v USA po druhé světové válce

Středa, 21 září 2022
Vývoj amerických samonabíjecích a samočinných pušek v USA po druhé světové válce

20. století bylo obdobím velkých konfliktů, které začaly první světovou válkou, pokračovaly ještě tragičtější druhou světovou válkou a vyvrcholily dlouhotrvajícím napětím mezi západními a východními mocnostmi ve formě tvz. studené války, která trvala až do roku 1991. Aby toho nebylo málo, celý svět několikrát zasáhla silná hospodářská krize. Jelikož neustále přetrvávaly válečné konflikty, mocnosti soutěžily i ve vývoji různých zbraní. Pokud jedna mocnost přišla například s novou puškou, druhá mocnost přišla zanedlouho s odpovědí ve formě vlastní nové pušky. Samozřejmě, USA jako mocnost nemohla zaostávat.

PUŠKA M1 CARBINE

M1 Carbine je lehká samonabíjecí puška kalibrovaná na střelivo .30. Vývoj této zbraně probíhal ještě v letech 1938 až 1941, avšak do výzbroje USA byla zařazena až v roce 1942. Do oběhu se dostalo přibližně 6 milionů kusů této pušky. Svou bojovou pouť tedy začala ve druhé polovině války, vyskytla se však v menší míře i v pozdějších válečných konfliktech (Korea, Vietnam). Úsťová rychlost vystřeleného projektilu dosahuje hodnoty cca 600 m/s a účinný dostřel je přibližně 270 metrů. Standardně je vybavena zásobníky s kapacitou 15 nebo 30 nábojů. Vyskytlo se i několik jiných variací této pušky, jako například. model M2, který střílel také v samočinném režimu (full-auto).

PUŠKA M14

Model M14 je samonabíjecí puška s možností střelby i v samočinném režimu, která je kalibrována na střelivo 7.62 x 51 mm. Navržena byla v roce 1954 a do výzbroje USA byla zavedena v roce 1959. Vyrobeno bylo přibližně 1.3 milionu kusů. Účastnila se ve velké míře války ve Kórei a v menší míře i ve válce ve Vietnamu. Úsťová rychlost vystřeleného projektilu dosahuje hodnoty cca 850 m/s a účinný dostřel je až do 800 metrů. Standardní zásobník má kapacitu 20 nábojů.

PUŠKA M16

Model M16 představoval ve své době zcela novou koncepci, mnohem modernější než měli předchůdci této pušky. Často bývá označována i za samopal, správný pojem je však útoční puška, protože nepoužívá pistolové střelivo, ale střelivo puškového kalibru 5.56 x 45 NATO. Dodnes je toto střelivo považováno za standardní puškové střelivo zbraní členských zemí NATO. Puška M16 byla zavedena do výzbroje USA v roce 1963. Ve velké míře byla použita ve válce ve Vietnamu, kde bojovala proti svému východnímu konkurentovi, legendární sovětské pušce AK 47 (Kalašnikov). Úsťová rychlost vystřeleného projektilu dosahuje hodnoty cca 950 m/s a účinný dostřel je přibližně do 800 metrů. Samozřejmě dokáže střílet jak v samočinném, tak v samonabíjecím režimu. Puška disponuje standardně se zásobníkem o kapacitě 20 nebo 30 nábojů. Od roku 1997 je model M16 nahrazován modernizovaným modelem M4.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze