Kategorie
 
 
 
 
 

Recenze Whipshot luku od Ek-Archery

Úterý, 27 prosince 2022
Recenze Whipshot luku od Ek-Archery

V minulém článku o kuších jsme vám v krátkosti popsali vývoj kuší. Od zcela primitivních zbraní prošly desítky století a nyní se kuše a luky na míle zdokonalily. Změnily svůj design, ale jejich podstata zůstala stejná. Jedná se o mechanickou zbraň, která uvolňuje mechanickou resp. kinetickou energii.

S modernizací výrobních technologií dostaly luky značnou výhodu. Použitý materiál je vysoce odolný. Dnes nemáme na mysli tradiční dřevěné luky. V tomto článku vám představíme nejnovější specialitu z dílny Ek-Archery.

LUK WHIPSHOT OD EK-ARCHERY

Pro rok 2022 je posledním číslem značky Ek-Archery luk Whipshot (v překladu střela bičem). Jedná se o vysoce modernizovaný luk a jak jsme již psali, evolučně nejvyšší jsou mechanické zbraně se zásobníkem. Luk Whipshot dostal zásobník s kapacitou šesti šípů. Je to kladkový luk zkombinovaný s podávacím mechanismem šípů. Materiál zásobníku je z odlehčeného a pružného plastu. Vše je dokonale vyladěno.

LUK, KTERÝ VÁS VYVEDE Z RUTINY

Po testu s tímto lukem vám můžu garantovat, že se z vás v okamžiku stane extrémně rychlý a bohatě zkušený lukostřelec. Jakmile uchopíte Whipshot do rukou, musíte změnit orientaci se zbraní. Integrovaný dlaňový vypouštěč pohybuje celým zásobníkem a automaticky přebíjí šípy při napínání luku. Vaše míření se soustřeďuje na optiku kolimátoru, který je uložen na konci zásobníku. Při míření se hlava nenaklání za tětivu na pravou stranu, jak je zvykem, ale zůstává jemně skloněná jako při střelbě z pušky. Takto umíte lépe střílet na krátké a rychlé cíle. Při míření z kladkových luků musíte být nataženi a v jedné obvykle stejné lukostřelecké poloze.

U Whipshotu zapomeňte na konvenční postoje. Tento luk vás vyvede z rutiny. Míření je podobné střelbě z dlouhé palné zbraně. Design s mířidly umožňuje volnější pohyb. Vaše pravá ruka, která táhne zásobník a tím napíná luk je vaším prvním kontaktem pro kombinaci míření, vypuštění a držení směru výstřelu. Držení směru výstřelu je právě zde jiné než u běžných kladkových luků. I když se na první pohled nezdá, zásobník je uložen horizontálně. Vzhledem k velikosti zásobníku a uložení vypouštěče není vaše pravá ruka tak zkroucená a povoluje volnější pohyb, ležérnější držení a výborný soustřel.

FUNKCE ZÁSOBNÍKU

Zásobník má několik funkcí. První je napínání tětivy. Je zavěšen na konzole a tětivu napíná velmi rychle, hladce a symetricky. Zásobník totiž chodí po kolejničkách držených na šroubech. Druhou funkcí zásobníku je přebíjení resp. podávání šípů. Nepotřebujete sahat do toulce pro další šípy a ztrácet čas. Detailně zpracovaný přítlačník šípů s pružinou tlačí další a další šíp na místo výstřelu. Na konci zásobníku je integrován dlaňový vypouštěč, který má dokonalé uložení, ergonomický tvar a správnou citlivost. V neposlední řadě je zásobník spojen s funkcí míření. Na jeho přední části je optický zaměřovač - kolimátor.

Můžete si jej vyměnit například za puškohled. Je třeba však volit puškohlady pro krátké zbraně vzhledem ke vzdálenosti oka střelce a místa optiky. Puškohled umíte osadit na integrovanou Picatinny lištu, případně si zásobník osadit i laserem nebo svítilnou na liště v přední části z boku.

INTUITIVNÍ ULOŽENÍ OVLÁDACÍCH PRVKŮ

Celý cyklus střelby, držení luku i způsob míření jde ruku v ruce a je návykový. Uložení ovládacích prvků je extrémně intuitivní. Pro správné fungování se zásobníkem Whipshot je možno si upravit napínací sílu kladkového luku Anvil, a to minimálně od 16 liber až po maximum 50 liber. Délka nátahu se dá přizpůsobit v rozmezí 22“ – 28“. Po vystřelení posledního šípu neumíte znovu napnout luk.

PŘÍTLAČNÍK ŠÍPŮ JAKO POJISTKA

Přítlačník šípů slouží také jako pojistka proti napnutí bez šípu a tím znemožňuje výstřel na prázdno, současně indikuje prázdný zásobník jemným odporem a zabrzděním přebíjení.

MAXIMÁLNÍ VÝKON LUKU

Při maximálním nastavení je výkon luku 245 Fps – 74,7 m/s. Do zásobníku pasují jen speciální Whipshot karbonové šípy o délce 15“. Celková délka zásobníku je 80 cm. Let off (pokles síly nátahu) je 70 %. Anvil luk má duralovou spojnici a sklolaminátová ramena. Tlumiče ramen a tětivy. Zásobník má duralovou kolejnici a tělo z lehkého plastu. Celý komplet luku se zásobníkem má úctyhodnou hmotnost jen 3 kg.

ZÁVĚR

Tento opakovací luk je opravdu zajímavý a výjimečný. Navíc v dostupné ceně do 450 €. Je určen začátečníkům i pokročilým nebo zkušeným střelcům pro pobavení. Vhodný je pro ženy, mládež ale i silnější chlapy. Je verzatilní, tzn. že je vysoce nastavitelný a umíte si jí dokonale personalizovat podle vašich potřeb.

Tento model luku není běžným. Luk se zásobníkem je dostupný jen od rakouské značky Steambow a jedná se o model Fenris. Tento model je o něco těžší, jelikož je tvořen převážně z duralu. Cena je tak vyšší.

V každém případě se máme na co těšit, protože mechanické zbraně jako jsou luky a kuše jsou středobodem široké pozornosti střelců i výrobců. Můžeme si počkat, co přelomové nám opět přinese v příštím roce značka Ek-Archery.

 
avatar
janusz banc

fajna sprawa ciekawe jak z celnoscia na wieksza odleglosc

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze