Kategorie
 
 
 
 
 

Praky a foukačky – zábava za málo peněz

Středa, 29 června 2022
Praky a foukačky – zábava za málo peněz

Praky a foukačky patří mezi jednoduché zbraně, jejichž počátky sahají hluboko do historie. Jsou cenově dostupné, nevyžadují speciální údržbu, při správné manipulaci nejsou nebezpečné a jsou zábavné. Ve většině zemí se s nimi můžete bavit a střelbu trénovat i doma na dvoře, samozřejmě takovým způsobem, abyste neohrozili život, zdraví a majetek jiných lidí. Čtěte dál a o těchto zbraních se dočtete více.

PRAKY

Prak je zbraň, která vystřeluje projektily (např. kamínky, plastové a kovové kuličky) s využitím lidské síly. Zbraně, které fungovaly na principu praku, používala už i armáda Římské říše. Svůj standardní tvar písmene Y však začal dostávat až koncem 19. století, kdy se praky vyráběly právě z rozvětvené větve ve tvaru tohoto písmene. První komerčně vyráběné praky se začaly vyrábět začátkem 20. století. Bohužel někdy bývají označovány i za zbraně vandalů, kteří s nimi stříleli do budov za účelem způsobení škody. Aktuálně však existují i ​​sportovní disciplíny střelby z praku, proto prak můžeme považovat za zejména sportovní a volnočasovou zbraň.

Prak model 302 italské značky Stil Crin je prakem se standardní konstrukcí, která je vylepšena opěrkou. Opěrka poskytuje stabilnější a jistější úchop, díky čemuž je střelba přesnější. Konstrukce praku je kovová, rukojeť je plastová. Hmotnost je jen něco málo přes 280g.

Značka JS-ARCHERY zase nabízí mohutnější prak s označením SD7-A. Zajímavostí u tohoto modelu je skutečnost, že ramena a opěrku lze vůči sobě nastavovat, proto tento prak sedne do každé ruky. Jeho konstrukce je také kovová, rukojeť je plastová a hmotnost je 390 g.

FOUKAČKY

Foukačka je jednoduchá zbraň skládající se z rovné trubice, ze které lze fouknutím vystřelovat šipky nebo šípy. Odhaduje se, že historie foukačky sahá až do pravěku. Ve větší míře se však začala vyskytovat během doby kamenné. Mezi první foukačky patřily bambusové foukačky nalezené zejména v Jižní Americe a Asii. Používané byly zejména k lovu v kombinaci s usínacími nebo jedovatými látkami.

Dvoudílná foukačka značky JS-ARCHERY model o délce 38'' je vybavena pěnovou rukojetí pro stabilnější a pohodlnější úchop, kterou lze posouvat dle potřeby. Tento model lze používat i bez druhého dílu jako kratší verzi o délce 21" (520 mm). Hmotnost je pouhých 115 g.

Model o délce 12" je extra krátkou verzí foukačky (pouze 305 mm). Velkým plusem tohoto modelu je také držák pro 10 ks šipek. Tento model je ultralehký, váží pouhých 55 g.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze