Kategorie
 
 
 
 
 

Pistolové kuše a jejich využití

Středa, 25 října 2023
Pistolové kuše a jejich využití

Pistolové kuše se řadí mezi účinné mechanické zbraně většinou s napínací silou od 50 do 80 liber. Jejich velikostí a tvarem často budí dojem, že jde jen o hračky. Ale pozor! Takové malé kuše jsou dostatečně účinné a silné pro ulovení menších hlodavců, malé zvěře a pod. Procházejí si vylepšeními v oblasti designu, výkonu, ovládání, ale také typů použitých střel nebo šípů. Dnešní pistolové kuše dosahují rychlosti střely až 235 fps - 72 m/s.

Velikostí jsou běžné pistolové kuše o něco větší než krátké palné zbraně resp. pistole a z toho pochází i přívlastek „pistolové“ pro tyto kuše. Často je jejich prodlouženou zadní částí pažba. Taková pažba má dokonce funkci nejen opěrky pro lepší a stabilnější úchop, ale také funkci napínání.

Typy mechanismů napínání pistolových kuší

Systém Cobra: U modelů pistolových kuší se často setkáme s pojmem Cobra system – jde o systém napínání zalamovací pákou směrem kolmo dolů, tj. že při napínání střelec páku většinou odjistí a zalomí o 90° dolů, tak dojde k napnutí kuše.

Táhlový systém: Jedním z prvních napínacích systémů novodobých pistolových kuší bylo táhlo za rukojetí kuše, které napínalo tětivu pouhým vytažením madla dozadu.

Novší systém Cobra: Jedná se o inovaci v napínání, kterou přinesl před pár lety na trh tchajwanský výrobce Poe Lang. Systém napínání je pomocí vysunutí spodní páky. Páku odemknete v rukojeti a zalomíte ji směrem před sebe, mechanismus spouště nabere tětivu v přední části lučiště a zpětným pohybem napínací páky se tětiva napne na doraz. Takový atypický systém napínání můžeme vidět u velmi oblíbených modelů hybridních pistolových kuší značky Cobra system R9.

Pistolové kuše mají využití především v zábavné střelbě na terč, v lovení drobných škůdců jako jsou hlodavci a pod. případně s nimi můžete lovit ryby pomocí speciálních šípů s háčkem na nylonové lanko. Jejich výkon je různý, závisí na napínací síle ramen a použitých šípech. Slabší kuše dosahují rychlosti vystřeleného šípu 120 fps (40 m/s). Mezi nejrychlejší pistolovou kuši ve své kategorii jednoznačně řadíme model tchajwanské značky Hori Zone Redback. Tato kuše má klasické sklolaminátové lučiště s reálnou napínací silou 80 liber a dosahuje rychlosti střely až 235 fps - 72 m/s.

Jedná se o oblíbenou moderní pistolovou kuši s plastovým ergonomickým pažbením a systémem napínání cobra. Jako jediná pistolová kuše je vybavena funkcí ADF (Anti dry fire), to znamená, že bez založeného šípu nevystřelí. Taková bezpečnostní spoušť s pojistkou se dává běžně jen do větších a silných loveckých kuší. Kromě toho má dokonce vyplétanou tětivu z vláken přesně stejným způsobem a tak pevně jako silné lovecké kuše. Ergonomicky tvarovaná rukojeť s podpažbím umožňuje perfektní úchop a stabilní držení. Používá běžné duralové šipky o velikosti 6,5“. Vhodné jsou však šipky běžně dostupné o délce 6,3“ až 6,5“. Tato kuše je schopna mířené střelby na cíl na vzdálenost 20 – 30 m.

Pokud byste se rozhodli pro koupi pistolové kuše, zvažte její výkon, abyste ji uměli obsluhovat. Protože například tato Hori Zone Redback vyžaduje pro napnutí opravdu už skoro chlapskou ruku. Pistolové kuše z naší nabídky mají všechny napínací sílu více než 150 N (cca 33 lbs) a řadí se tak mezi mechanické zbraně kategorie D. Pro jejich nákup je nutné ověřit totožnost kupujícího s věkem nad 18 let. Pro ženské pohlaví doporučujeme spíše modely pistolových kuší Ek-Archery, Mankung Alligator nebo slabší 50 librové pistolové kuše JS Archery Scorpion 50. Napínání táhlem v kombinaci s kladkami snižuje tenzi pnutí opravdu razantně.

S výběrem takové kuše se neváhejte obrátit na náš tým, který je Vám k dispozici.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze