Kategorie
 
 
 
 
 

Není replika jako replika

Pátek, 25 listopadu 2022
Není replika jako replika

Jak jsme již několikrát v některých článcích naznačovali, práva na výrobu oficiálních replik zbraní mají jen některé značky. Trh je však plný různých nepřesných kopií a napodobenin ať už ve formě airsoft nebo vzduchových zbraní. Oficiální replika by však měla mít přesný tvar i originální loga a značení jako její předloha. Ovšem jednotlivé značky stejně vyrábějí levnější i dražší oficiální repliky ať už airsoft nebo vzduchových zbraní. Dnes se podíváme blíže na to, jaký je rozdíl mezi CO2 pistolemi s názvem CZ 75 SP-01 Shadow kal. 4.5 mm (.177) s katalogovými označeními 18396 a 17526. Obě jsou z produkce dánské značky ASG (Action Sport Games).

VŠEOBECNĚ O ORIGINÁLNÍ PISTOLI CZ 75 SP-01 SHADOW

CZ 75 SP-01 Shadow je celoocelová samonabíjecí Full-Size pistole z produkce České zbrojovky, která vychází z konstrukce tradičního modelu CZ 75. Produkce této zbraně byla zahájena v roce 2006. Vyvíjena byla za pomoci příslušníků různých speciálních jednotek. V rámci mezinárodních střeleckých soutěží IPSC dosáhla mnoha úspěchů. Standardní model je kalibrován na střelivo 9 x 19 (Luger) s kapacitou zásobníku 19 nábojů.

REPLIKA MOD. 18396 VS 17526

Položíte-li obě repliky vedle sebe a díváte se na jejich levou stranu, zjistíte, že jsou téměř k nerozeznání. Rozdíly najdete teprve tehdy, když se detailněji podíváte a spočívají v jiném tvarování bicího kladiva, v barvě spouště, v barevném zakončení hlavně a v označení nápisu CZ 75 SP-01 SHADOW. Pokud si je detailně prohlédnete z pravé strany, tak naleznete rozdíl v barvě nábojové komory a také v nápisech na zbrani. Maličké rozměrové a tvarové rozdíly však naleznete například. i na hledí a mušce.

Pokud obě zbraně chytíte do ruky, okamžitě postřehnete zásadní rozdíl. Model 18396 je totiž celokovovou replikou. Spodní i vrchní část zbraně včetně většiny vnitřních dílů je vyrobena z kovu, což cítit na hmotnosti, která má hodnotu 950 g (hmotnost velmi podobná originální předloze, která má hmotnost 1 170 g). Model 17526 je téměř celý vyroben z plastu, což má za následek hmotnost pouhých 595 g.

Model 18396 má kapacitu zásobníku 17 ocelových broků, což je však méně než model 17526, jehož kapacita je 21 ocelových broků. Celokovový model 18396 je vybaven oboustranně ovladatelnou pojistkou stejně jako originální předloha. Pojistku na modely 17526 lze ovládat pouze z levé strany.

Model 17526 vyvine energii střely do 2.4 J (rychlost do cca 120 m/s). Celokovový model 18396 je slabší. Vyvine energii do 1.6 J (rychlost do cca 95 m/s), což může být způsobeno i tím, že je vybaven funkcí Blow-Back. Díky této funkci se závěr při střelbě pohybuje jako na reálných samonabíjecích pistolích. Část tlaku z bombičky je tedy využívána k pohybu závěrem. Celokovový model 18396 lze snadno rozebírat podobně, jako se rozebírá reálná předloha. Závěr na modely 17526 není pohyblivý a rozborka se běžným spotřebitelům nedoporučuje (pouze servis se speciálním nářadím).

Co mají ale oba modely společného? Jsou to stejné rozměry a tvar, velmi podobná mířidla (včetně světlovodní mušky), systém spouště DA (Double Action) a možnost instalace např. laserového zaměřovače na spodní montážní lištu. Oba modely mají konstrukci zásobníku 2 v 1, což znamená, že zásobník slouží jako pouzdro pro bombičku a zároveň se do něj nabíjí munice.

ZÁVĚR

Podstatnou skutečností pro výběr mezi těmito dvěma replikami bude určitě i fakt, že celokovová replika mod. 18396 je téměř třikrát dražší než mod. 17526. Není se však čemu divit. Celokovová replika působí během střelby mnohem reálněji, a to zejména díky své hmotnosti a funkci Blow-back. Na druhou stranu však levnější replika má vyšší výkon, což potěší zejména z hlediska delšího dostřelu. Každopádně, obě repliky jsou vyrobeny kvalitní značkou ASG a jestli se rozhodnete pro jednu nebo druhou, určitě nebudete litovat.

 
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...
zbdrariI

1

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze