Kategorie
 
 
 
 
 

Nejinovativnější modely kuší značky Barnett

Úterý, 05 září 2023
Nejinovativnější modely kuší značky Barnett

Barnett Outdoors je světový přední výrobce kuší. Tak jako u mnoha úspěšných příběhů, tento začal také skromně. V roce 1958 se muž jménem Bernard Barnett věnoval své hobby práci s kuší v jeho garáži v anglickém městečku Wolverton, kde zkonstruoval svou první kuši. Uplynulo pár let a Bernard Barnett začal postupně vyřizovat objednávky svých známých, na které jeho práce zapůsobila. Byli ohromení designem, se kterým Bernard přicházel a tehdy to začalo. Reputace jeho práce rostla a objednávky na kuše přicházely z celé Anglie, postupem času už z celé Evropy.

V roce 1962 vznikla společnost pro výrobu kuše pod názvem B&P BARNETT TRADING. Z Velké Británie se rozšířila výrobní zařízení do celé Evropy a nakonec se dostala do Spojených států amerických, kde se Bernard dal dohromady s jeho přítelem z Michiganu jako partnerem a začala distribuce jeho vysoce kvalitních kuší ve Spojených státech. Američané si jeho kuše okamžitě zamilovali. Růst na americkém trhu vyústil do dalších produktových řad, zefektivnění výrobních procesů a snížení nákladů.Bernard Barnett s kušou

V roce 1980 vznikla první americká výroba. Začátkem 80. let se Bernard vydal na výlet na Floridu a zamiloval se do slunečného počasí a tamního příznivého obchodního prostředí. V roce 1983 založil společnost Barnett international Ltd. v Odessa na Floridě. Následující dvě desetiletí obě jeho továrny v Anglii a na Floridě fungovaly současně.

V roce 2003 Bernard zavřel továrnu v Anglii a všechny provozovny přesunul do Spojených států. Udržování dvou výrobních středisek způsobilo ve společnosti obrovské konflikty, napětí a výrobní linky byly často odstavovány. Zavření továrny v Anglii dalo společnosti nový začátek a Barnett Crossbows se od té doby už neohlédl zpět. Takto se nakonec v roce 2003 ustálilo fungování společnosti v USA až dodnes.

Vývoj a inovace modelů kuší Barnett

Jedny z prvních modelů reflexních kuší měla kovová lučiště, mířidla a dřevěné pažby jako například model kuše Barnett SilverShield. Ovšem už tehdy měli nadčasový design s ergonomicky tvarovanou přední dřevěnou rukojetí. Velkou revolucí v první polovině 70. let byl model reflexní kuše Wildcat, který jako první zavedl na trh sklolaminátové lučiště. Takový typ lučiště výrazně odlehčoval zbraň a zvyšoval výkon zbraně. Jednou z přelomových kuší této značky byl určitě také model Commando, který vyšel koncem 70. let. Byl výjimečný ve způsobu napínání a to pomocí zalomení pažby dolů.

Barnett SilverShiled 1968 - 1975

Současným následovníkem těchto reflexních modelů je model Wildcat a Blackcat. Tato zbraň má v sobě zabudované nejnovější technologie mechanických zbraní a patenty výrobce Barnett jako TrigerTech – propracovaná spoušť s pojistkou, sklolaminátové lučiště, odlehčená polymerová pažba a mnoho jiného.

Barnett jako jediný přišel s unikátními patenty na trh jako první. Například v roce 1993 vyvinul jedinečný a jednoduchý napínací systém pomocí lana tzv. natahovače, který dnes využívají asi všichni výrobci kuší. Jednoduše na přesně vyříznuté drážce v zadní části pažby kuše přeložíte lano na polovinu a zachytíte jej drápy na obou stranách tětivy vedle kolejnice. Takovým způsobem dojde k rozložení napínací síly pomocí fyzikálního jevu jednoduché mechanické kladky a odporová síla pnutí se sníží o cca 50 %.

Další vychytávkou, kterou vyvinul tento výrobce byl také klikový naviják. Pomocí tohoto zařízení se tenze pnutí při napínání dnes snižuje o neuvěřitelných 93 %. Byl první, který zavedl pogumovanou stupačku kvůli nižší hlučnosti, nadesignoval nastavení pažeb a lícnic. V roce 2008 vyšel první model kuše Predator s integrovanou stupačkou ve spojnici kuše, která minimalizovala délku kuše, zefektivnila napínání a konstrukci lučiště. Dnes jsou to právě modely s označením STR (step-through-riser) s integrovanou stupačkou například Whitetail hunter STR.

Jako první výrobce prodloužil délku nátahu a spoušťový mechanismus. V roce 2011 jako první zkonstruoval spojnici z karbonu, která výrazně odlehčila zbraň. Rok 2017 přinesl patent spoušťového mechanismu TriggerTech, který výrazně zvyšuje bezpečnost a výkon.

V roce 2019 zase představil modely kuší série Hyper, které používají vysoce přesný maloprůměrový karbonový šíp Hyperflite (vnitřní průměr cca .204“ - 6,9 mm).

Věděli jste, že...

...Barnett jako první patentoval sklopnou stupačku a rychle upínací lučiště?

...jako první výrobce pokořil rychlost kuše 300 fps (91,44 m/s)?

Dnes patří mezi špičku na trhu ve vývoji a výrobě moderních kuší, které inovuje téměř každým rokem.

Barnett je světový výrobce kuší číslo 1, neboť zkoumá každý aspekt každého produktu. Pečlivě se soustřeďuje na preciznost, bezpečí, výkon a všechny detaily.

A jak o sobě tvrdí na své oficiální stránce: ,,A ještě jsme neskončili. Držíme se základů dědictví a tradici značky, kterou jsme vybudovali, ale směřujeme k inovacím, abychom neustále zlepšovali výkonnost produktů a spokojenost zákazníků“.

Máme se na co těšit!

Zdroj: https://www.barnettcrossbows.com/legacy

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze