Kategorie
 
 
 
 
 

Jak vybrat vhodný kladkový luk pro mladistvé?

Středa, 14 června 2023
Jak vybrat vhodný kladkový luk pro mladistvé?

Pro výběr luků je nejlepší osobní kontakt. Pokud to možné není, musíme znát alespoň výšku střelce a jeho silovou zdatnost. Kladkové luky jsou navíc speciálně v tom, že u těch dražších modelů si umíte nastavit jeho napínací sílu i délku. To je velká výhoda, protože během dospívání lze luk „přitahovat“ podle potřeby. Více se o výběru kladkového luku dozvíte v následujícím článku.

Síla kladkového luku je nastavitelná v rozsahu výkonu pro děti až po úplné lovecké hodnoty například v síle od 5 liber až po 70 liber. S takovým lukem umíte zahájit lukostřelbu a tentýž model s Vámi umí zůstat už natrvalo. Nejlepší a nejoblíbenější značkové modely vysoce verzatilních (nastavitelných) luků jsou Bear Legit, Cruzer nebo PSE Stinger Maxx.

U luků výše je zapotřebí ještě nutné příslušenství střelce a to vypouštěč tětivy a důležitá je i ochrana předloktí. Takový chránič předloktí zabraňuje oškření kůže po výstřelu.

Pokud si nejste jisti, zda Vaše dospívající dítě nebo mladistvý při tomto sportu setrvá, doporučujeme ekonomičtější variantu kladkového luku například oblíbených modelů Ek-Archery Buster. U tohoto modelu umíte také nastavit délku nátahu, tedy vzdálenost středu luku a napnuté tětivy. Navíc délka nátahu je přímo úměrná napínací síle a s nastavením délky nastavujete také jeho sílu. Takže jednodušší, čím kratší délka nátahu, tím je luk slabší a to v rozsahu napínací síly od 15-29 liber. Případně doporučujeme ještě jednodušší model luku Kirupira s napínací silou od 15 do 20 liber. U obou variant je plná výbava tzv. „starter pack“ vše potřebné pro zahájení používání, jako šípy, chránič předloktí, chránič na prsty toulec nebo mířidla. Ale u modelu luku Kirupira je jeho síla pevná. Jeho napínací délka je 22“ – 24“.

Pro úplně nejmenší lukostřelce zde máme jednoduché a nenáročné kladkové luky, jako modely EK-Arhcery chameleon s napínací silou od 10 až do 15 liber. Tyto modely luků jsou jednoduché ve své konstrukci a nemusíte nic nastavovat. Jejich ramena jsou odolná z kompozitního sklolaminátu s hrubší tětivou, kterou při běžném používání jen tak neroztrhnete. V balení naleznete také vše pro okamžité použití, jako šípy, chránič předloktí a prstů, toulec a dokonce i papírový terč.

Pro kvalitní výcvik je nutná i terčovnice a terče. Abyste měli co nejlepší přehled o pokrokech Vašich dětí v lukostřelbě. Je dobrá i z jednoduššího důvodu, bezpečně zastaví letící šíp. Nejlepší terčovnice pro tento typ luků jsou již se stojanem a papírovým terčem. Hlavním materiálem terčovnice je vrstvená pěna.

Vždy mějte na paměti bezpečnost Vašich dětí a mladistvých. Nikdy nedovolte, aby s lukem mířili na živé osoby nebo zvířata. Může se zdát, že luk je jen hračka, ale opak je pravdou a i slabší luk může zranit. Pro střelbu s lukem je nejlepší si vyhradit bezpečné místo, kde dopadová plocha šípu je mimo lidi a pod. Vždy dbejte na bezpečnost při střelbě a věříme, že tento krásný sport si získá srdce i Vašich ratolestí.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze