Kategorie
 
 
 
 
 

AIRSOFTOVÁ REPLIKA CZ 805 BREN A1/A2

Čtvrtek, 25 srpna 2022
AIRSOFTOVÁ REPLIKA CZ 805 BREN A1/A2

Útočná puška CZ 805 BREN začala vznikat v roce 2006 s úmyslem nahradit ve výzbroji české armády legendární útočnou pušku SA vz. 58 a přejít na standardní kalibr NATO – 5.56 x 45 mm. Tento úmysl se i povedl a CZ 805 BREN byl do výzbroje české armády zaveden v roce 2011. Kromě České republiky jej používají i ozbrojené složky např. v Indonésii a Mexiku. Výrobcem originálu je Česká zbrojovka, a.s. Airsoft repliku, na kterou se blíže podíváme v následujících řádcích, vyrábí dánský výrobce airsoft zbrani ActionSportGames A/S (ASG).

OKOLNOSTI VZNIKU

Společnost ActionSportGames A/S je mnoho let vlastníkem licence na výrobu airsoft replik zbraní značky CZ. Má oprávnění vyrábět licencované repliky, které se vyznačují vysokou mírou podobnosti s originálními předlohami a nápisy a označeními shodnými s originálními předlohami. Značka ASG má ve své nabídce repliky takových legendárních českých zbraní jako např. samopal SA vz. 61 a Scorpion EVO nebo pistole CZ 75 D Compact, CZ P-07 a CZ P-09. Proto se není čemu divit, že krátce po zavedení útočné pušky CZ 805 BREN do výzbroje české armády (2011) se začalo diskutovat o výrobě její airsoft repliky. Vývoj však nechal na sebe dost dlouho čekat a finální verze se dostala na trh až v druhé polovině roku 2016.

TECHNICKÝ POPIS

Airsoft replika CZ 805 BREN A1/A2 kal. 6 mm BB je dodávána v barevném ilustrovaném kartonovém obalu a obsahem balení je zbraň, jeden zásobník a odnímatelná mířidla. Již samotný nápis PROLINE na obalu naznačuje, že se nejedná o levnou airsoft repliku pro začátečníky. A je to přesně tak, stačí se na zbraň podívat a hned působí extrémně realisticky, a to i díky originálním nápisům a značením, jak má originální předloha.

Jakmile zbraň uchopíte do rukou, tak zjistíte, že převážná část zbraně je vyrobena z kovu. Vrchní část těla je vyrobena z duralu zpracovaného na CNC. Hlaveň je kovová a zakončená imitací tlumiče výšlehu plamene, který lze odšroubovat a nahradit i jiným tlumičem s levotočivým závitem 14 mm. Samozřejmě i montážní lišty, na které můžete nainstalovat širokou škálu příslušenství (např. kolimátor, svítidlo, laserový zaměřovač), jsou vyrobeny z kovu.

Spodní díl těla, který zahrnuje pažbení a zásobníkovou šachtu je vyroben z odolného a kvalitně zpracovaného plastu. Dřívější modely používaly zásobníky typ G36. V poslední době však CZ 805 BREN je dodáván se zásobníkovou šachtou pro zásobníky typ M16 / M4, což je velkou výhodou, jelikož se jedná o snad nejrozšířenější a nejdostupnější zásobníky do airsoft zbraní.

Pažba je vyrobena také z odolného plastu a je teleskopická a zároveň ji lze sklopit. Pojistka sklopného kloubu je masivní, díky čemuž je dostatečně pevná. Délka pažby je nastavitelná ve čtyřech úrovních. Nechybí ani lícnice.

Rozborka je relativně jednoduchá a rychlá a začíná demontáží pažby, kterou musíte demontovat vždy, když chcete vyměnit baterii, která se zasouvá do vrchní části těla. Již při demontáži pažby lze vyměnit hlavní pružinu (Quick Spring Change). Po provedení detailní rozborky zjistíte, že vnitřní díly také odpovídají provedení PROLINE. Jádro zbraně je tvořeno kovovým mechanismem (verze 3) s kovovými 7 mm ložisky.

TECHNICKÉ PARAMETRY

Výrobce udává výkon do 1.40 J a úsťovou rychlost do 400 fps (120 m/s). Tento výkon dodává pružina typ M120. Doporučenou baterií je baterie 7.4 V typ Slim Stick s konektorem typ Mini Tamiya. Pokud by se náhodou někomu výkon zdál nedostatečný, tento model bez problémů zvládne další upgrade za účelem zvýšení energie a úsťové rychlosti.

Standardní zásobník, který se nachází v balení, má kapacitu 360 kuliček (verze Hi-Cap). Lze jej nahradit jakýmkoli zásobníkem různých značek typ M16/M4. Díky nastavitelné funkci Hop-Up dokážete ovlivňovat rotaci kuličky a tím i její dostřel a přesnost. CZ 805 BREN střílí v režimu full-auto i semi-auto.

Díky množství kovových dílů je hmotnost verze A1 3 200 g (verze A2 3 100 g). Celková délka verze A1 je v závislosti na nastavení výsuvné pažby od 875 do 930 mm (verze A2 od 792 do 847 mm).

ZÁVĚR

Na závěr můžeme zhodnotit, že se jedná o velmi reálně vypadající repliku originálu, ať už na pohled nebo v rukou. Většina airsoft samopalů a útočních pušek je v základu laděna na výkon do 1.00 Joulu, CZ 805 BREN však v základu poskytuje výkon až do 1.40 Joulu. Dostřel kuličky a nástřel na terči je vynikající. Určitě potěší i zkušené airsoft hráče, kteří upřednostňují ještě větší výkon, protože lze bez problémů provést upgrade. Díky oboustrannému přepínači režimu střelby, přizpůsobitelné lícnici a přizpůsobitelné páce závěru je CZ 805 BREN vhodný i pro leváky. Zásobníková šachta typ M16/M4 nabízí možnost dokoupení široké škály náhradních zásobníků s různou kapacitou od různých výrobců.

Nevýhodou je vyšší cena a absence základní výbavy, jako je baterie s nabíječkou, což zklame zejména začátečníky. Každý zkušenější airsoft hráč však ví, že cena airsoft repliky s označením PROLINE nemůže být pár desítek Eur, a že profi hráč si vybere baterii s nabíječkou raději sám, podle toho, jaké značce důvěřuje.

 

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze