Kategorie
 
 
 
 
 

JAk JE TO S OBRANNÝMI SPREJI PROTI MEDVĚDŮM?

Pondělí, 01 října 2018

obranny-sprej-grizzlyNa webech prodejců obranných prostředků najdete různé "Bear Killers" a "Bear Destroyers" (názvy si záměrně vymýšlím, aby to neznělo jako útok na konkrétní výrobky), které jsou popisovány jako extra účinné spreje speciálně vyvinuté proti medvědům. Tyto spreje však standardně obsahují látku OC - oleoresin capsicum a v drtivé většině případů je koncentrace této účinné látky v takových sprejích proti medvědům jen 2%.

To je opravdu žalostně málo, kromě faktu, že látka OC už je dávno překonána účinnější látkou označovanou jako CP nebo CR. Jen jako příklad Vám můžeme uvést, že německé ozbrojené složky používají proti lidským agresorům obranné spreje s obsahem látky také OC, ale s koncentrací 15%, tedy více než 7 násobně větší (na našem webu tento sprej najdete pod názvem POLICE JET nebo TORNADO). Při prodeji "feferonkových sprejů" někteří výrobci nebo prodejci uvádějí množství jednotek pálivosti (SHU). Uvádění těchto údajů je velmi relativní, avšak etiketa s informací 1 000 000 SHU působí opravdu velmi účinně.

CO TEDY TŘEBA BRÁT V ÚVAHU PŘI VÝBĚRU OBRANNÉHO SPREJE PROTI MEDVĚDŮM?

V první řadě účinnou látku, minimálně aby to byla látka OC (lépe však CP / CR) s koncentrací alespoň 10%. A zadruhé pamatujte, že čím větší objem, tím větší tlak a tedy i větší dosah. Doporučujeme minimální objem 100 ml, ideální však je v rozmezí 300 až 700 ml. Problém s přenášením? Jednoduše zavěsíte na batoh, nebo si zakoupíte vhodné pouzdro. Nezapomínejte také na to, že 0.1% koncentrace látky CR / CP je srovnatelná s 30% koncentrací látky OC. Při koupi obranného spreje se nespoléhejte pouze na atraktivní etiketu, akční název nebo na množství uvedených jednotek pálivosti, ale pořádně si prověřte, zda opravdu kupujete to nejúčinnější, co je na daném trhu dostupné, pokud na své obraně nechcete šetřit. Sprej na medvěda tedy vůbec nemusí být pojmenován jako "Bear Killer'' a přitom může být několikanásobně silnější než ten, který tak pojmenovaný je.

obranny-sprej-police-jet

 
avatar
Zoltán Szabo

Rovnako dôležitý je dosah a to je u Police Jet a Tornado len 4metre čo je málo.Obsah 100ml je tiež málo.

...

Přidat komentář

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze